CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. május 12., szerda 00:00


Szcientológia kontra pszichiátria

Dt. Veér András előadása Sopronban

Szcientológia kontra pszichiátria

Dt. Veér András előadása Sopronban

Május 3-án a Kálvin Kör vendége volt dr. Veér András pszichiáter az Országos Pszichiátraiai és Neurológiai Intézet főigazgató főorvos, aki a L. Ron Hubbard (1911-1986) által megalapított szcientológia módszereiről és veszélyeiről tartott előadást. A neves pszichiáter 1994 óta áll harcban a szcientológusokkal, s jelenleg is több polgárjogi per folyik közte és a Parlament által is destruktívnak minősített egyház között.
- Mi indította a professzor urat arra, hogy harcba szálljon a szcientológiával?
- A Szcientológia, mint szervezet a 80-as évek végén jutott el Magyarországra. 1992-93-ban már aktívan felléptek a pszichiáterek ellen. Én pedig, mint az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézet igazgatója feladatomnak éreztem a pszichiáterek becsületének megvédését. Ez a mozgalom világszerte nagy viharokat kavart, rengeteg per folyik ellenük, mivel sértik az emberi jogokat, próbálják a pszichiátria helyett a szcientológia tanait nevezetesen a Dianetikát elfogadtatni. A pszichológusok és a szakemberek véleménye szerint a dianetika módszerei korszerűtlenek, nem célra vezetőek, s nem helyettesíthetik a pszichiátria gyakorlatait.
- Sokak véleménye, hogy a szcientológia nem is vallás, hanem gazdasági vállalkozás. Mi a véleménye erről a professzor úrnak?
- A hagyományos vallás definíciók alapján a szcientológia nem tekinthető vallásnak, az egyházszervezete sem szokványos. Azért gondolom, hogy az egyházi keret mögé bújva gazdasági célokról van szó, mert a különböző nyelvtanfolyamok, menedzsertanfolyamok, de magának a dianetikának a tisztulási tanfolyamai is komoly összegekbe kerülnek. A tanfolyamokból származó bevétel párosulva az egyházi szerepből származó adó és egyéb kedvezményekkel komoly vagyont biztosít a szcientológusoknak.


Dr Veér András előadás közben


Jellemző, hogy a szcientológusok általában a gazdasági élet szereplőit igyekeznek elérni. Felajánlják, hogy a különböző kérdőíves módszerek által állomány-felmérést végeznek, s ezek után - Hubbard elképzelése alapján - lépésről lépésre beférkőznek a cégek és az emberek életébe. Így kívánják megteremteni, a szcientológia világméretű hatalmát, s ezen belül a magasztosnak tűnő, ám másodlagos tanok terjesztését, mint a megtisztulás, a clear-ré válás, az auditálás, ami azonban csak körítés a gazdasági működéshez.
- Mi az oka annak, hogy Magyarországon ilyen nagy teret kapnak az új vallási mozgalmak?
- Félek, hogy véleményemmel nem válok szimpatikussá a történelmi egyházak képviselőinek, annak ellenére, hogy én is egy történelmi egyház híve vagyok.
Azt hiszem, az elmúlt rendszer kiéheztette a misztikára, a belsőséges kapcsolatteremtésre a fiatalabbakat, s a nem is olyan fiatalokat is. A rendszerváltás után a történelmi egyházak sajnos -véleményem szerint- nem ragadták meg a lehetőséget. Inkább foglalkoztak a politikával, a kárpótlással, önmaguk újjászervezésével, mintsem ennek a lelki igénynek a kielégítésével. Ebbe az ürbe nagyon jól benyomult egy-két kisegyház, szekta, amely ezt nyújtotta a fiatalok számára.
- Mi a megoldás erre a problémára? Állami beavatkozás, vagy valami egyéb.
- Két megoldást látok, az egyik, hogy a történelmi egyházak ifjúsági munkáját kellene jobban átgondolni, így tapasztalataikkal, karizmájukkal felül tudnának kerekedni a szektákon.
A másik, hogy el kell gondolkodni, hogy milyen típusú hittételekkel dolgozó szervezetet ismer el az állam, egyháznak. Mi akik a történelmi egyház tagjai vagyunk, önkényesen végezzük a különböző vallási irányzatok közötti besorolást, de szükség van arra, hogy ezt a parlament törvényes szinten rendezze.

- Merényi Zoltán -