CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Országos Vadászati, Halászati és Természetvédelmi

Országos Vadászati, Halászati és Természetvédelmi Képzőművészeti kiállítás
Gyanúsan hosszú cím

A tematikus kiállítások sok veszélyt rejtegetnek. Mintegy kötelező gyakorlatként kényszerítik a művészt olyan korlátok közé, amelyek gyakran az alkotó - egyébként izmusokkal és irányzatokkal kimagyarázott - megnyilvánulásait egyértelműen, már-már kínosan leleplezik.
A közönség meg szenved a sok erőltetett szimbólum és utalás láttán, és ahelyett, hogy a műélvezetbe belefeledkezne, minduntalan értelmeznie kell. Amúgy meg, egy művész attól alkot nagyot, ha maga talál rá a témára, vagy fordítva.

Az Országos Vadászati, Halászati és Természetvédelmi Képzőművészeti Kiállítás gyanúsan hosszú cím, és tényleg arról szól, amitől címe hallatán a látogató tart, vagy - esete válogatja - amit remél.
Nem vadászattal, halászattal foglalkozók vizuális formába gyúrt élményei ezek, hiszen, a képzőművészet számos példáját ismerve, senki sem gondolhatja komolyan, hogy a vadászat élvezete abban teljesül ki, ha az elejteni kívánt vadat - amúgy szemből, vagy a bokrok közül kitekintve - vásznon a vadász megörökíti.

Talán inkább arról szól a tárlat, hogy a vadászattal komolyabban nemigen foglalkozó, természetjáró, festegető amatőr művészlelkek hogyan képzelik azt el; vagy pedig arról (és ezt tartom valószínűbbnek): az Országos Vadászati, Halászati és Természetvédelmi Képzőművészeti Kiállításon való szereplés felkérésekor éppen mi jutott a résztvevő - és semmiből kimaradni nem akaró - alkotók eszébe.

A vadászat és a halászat(?) igen időigényes, költséges és sok energiát követelő sporttevékenység. A környezetvédelem pedig bonyolult, sokrétű tevékenységet (vízvédelem, levegőtisztasági -, zaj- és rezgés-, valamint talajvédelem, hulladékgazdálkodás és a többi) jelölő gyűjtőfogalom.

Képzőművészeti kiállítás tárgyának vagy témájának - szokatlan módon - ettől ugyan meg lehet mindkettőt jelölni, csak a művészet és a látogató tisztelete miatt azért a végtermékeket, ha nem is mindenáron zsűriztetni, de legalább kritikusan kellene szemlélni.
Már csak a "képzőművészeti" jelző miatt is, mert a többi említett témakör hatalmas szakirodalma bárhol máshol ennél igényesebben illusztrálva megtalálható.



2000. augusztus 16., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület