CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. augusztus 16., szerda 00:00


Országos Vadászati, Halászati és Természetvédelmi

Gyanúsan hosszú cím

Országos Vadászati, Halászati és Természetvédelmi Képzőművészeti kiállítás
Gyanúsan hosszú cím

A tematikus kiállítások sok veszélyt rejtegetnek. Mintegy kötelező gyakorlatként kényszerítik a művészt olyan korlátok közé, amelyek gyakran az alkotó - egyébként izmusokkal és irányzatokkal kimagyarázott - megnyilvánulásait egyértelműen, már-már kínosan leleplezik.
A közönség meg szenved a sok erőltetett szimbólum és utalás láttán, és ahelyett, hogy a műélvezetbe belefeledkezne, minduntalan értelmeznie kell. Amúgy meg, egy művész attól alkot nagyot, ha maga talál rá a témára, vagy fordítva.

Az Országos Vadászati, Halászati és Természetvédelmi Képzőművészeti Kiállítás gyanúsan hosszú cím, és tényleg arról szól, amitől címe hallatán a látogató tart, vagy - esete válogatja - amit remél.
Nem vadászattal, halászattal foglalkozók vizuális formába gyúrt élményei ezek, hiszen, a képzőművészet számos példáját ismerve, senki sem gondolhatja komolyan, hogy a vadászat élvezete abban teljesül ki, ha az elejteni kívánt vadat - amúgy szemből, vagy a bokrok közül kitekintve - vásznon a vadász megörökíti.

Talán inkább arról szól a tárlat, hogy a vadászattal komolyabban nemigen foglalkozó, természetjáró, festegető amatőr művészlelkek hogyan képzelik azt el; vagy pedig arról (és ezt tartom valószínűbbnek): az Országos Vadászati, Halászati és Természetvédelmi Képzőművészeti Kiállításon való szereplés felkérésekor éppen mi jutott a résztvevő - és semmiből kimaradni nem akaró - alkotók eszébe.

A vadászat és a halászat(?) igen időigényes, költséges és sok energiát követelő sporttevékenység. A környezetvédelem pedig bonyolult, sokrétű tevékenységet (vízvédelem, levegőtisztasági -, zaj- és rezgés-, valamint talajvédelem, hulladékgazdálkodás és a többi) jelölő gyűjtőfogalom.

Képzőművészeti kiállítás tárgyának vagy témájának - szokatlan módon - ettől ugyan meg lehet mindkettőt jelölni, csak a művészet és a látogató tisztelete miatt azért a végtermékeket, ha nem is mindenáron zsűriztetni, de legalább kritikusan kellene szemlélni.
Már csak a "képzőművészeti" jelző miatt is, mert a többi említett témakör hatalmas szakirodalma bárhol máshol ennél igényesebben illusztrálva megtalálható.