CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A valóság fényei

A valóság fényei

Udvardi Erzsébet képei Tihanyban

A templom gyönyörű. Körülötte táncoló madárbábukat és levendulaolajat árulnak. I.András (az alapító)- (Varga Imre szobra) rendületlen karral öleli magához a milliónyi várakozót, akik megküzdve a parkolóhiánnyal és a pénz-kicsalogatók milliónyi fortélyával az ezer éves államiság Tihanyába, az alapító levél helyére, a hegyre igyekeznek, hogy Korzenszky Richárd OSB-vel készült korábbi interjúra utaljak.

A Balaton ma bőven veti hullámait. Pünkösd van és a nyugati hidegfront szele mintha erősebb lenne a szokottnál, zúgnak a pöffök és egy-egy elszabaduló hullámtaréj tréfás kedvében bő permettel szórja be a parton állókat. Csak néhány szörfös ázik búvárruhájában, a vitorlások is inkább egy-egy kis rongy alatt himbálnak a víz szélén..

Miért is jöttünk Tihanyba? Olvastuk, hogy Udvardi Erzsébet kiállítás nyílt és kísérjük a kiálított műveket Soprontól Wiener Neustadt-ig, templomtól templomig, kiállítástól kiállításig, ahogyan eddig is tettük. Ünnepnapon ingyenes a tárlatlátogatás, mihelyst a mise és bérmálás után kinyitják az új helyen, a templomtól a Rege cukrászdához levezető lépcső fordulóján. A kolostor épületét tatarozzák: csak így, meztelenül, vakolatától megfosztva látható igazán, mennyire szükség van a teljes karbantartásra.

A kiállításra ismerősként belépőt Udvardi Erzsébet eltéveszthetetlen fényei fogadják: a mesterséges fény számlálhatatlan variációban csillan meg a képeken és a zárt szobákban új életre kel a kívülhagyott vízi villódzás. Eredetében eltéveszthetetlen, ahogyan egészen másként, mégis ugyanúgy, mint Badacsonyban Egry József képein. Itt azonban a fények eredete a transcendens és világi visszfény a vízé és a jégé, hogy eszközként használva a sugarakat, egyáltalán megközelíthessük az eredet valóságát. Angyalok és szentek, új imádságos könyv illusztrációi, régi és friss gyászok megjelenítései. Mindaz, ami volt és van, amiről tudunk és amit el nem felejthetünk, azaz a teljes, nemcsak a világi valóság.

Udvardi Erzsébet számára egy-egy bibliai jelenet ugyanúgy a fény forrása, mint ahogyan fényt közvetít egy természeti jelenség, vagy ahogyan fénybe vagy fénytelenségbe öltöznek a szentek, a hősök és az egyedül maradottak: a fény és az árnyék - az élő és az elhagyó differenciálódik a képen. Villódzik a víz és csillog a világ. Megszámolhatatlan változatosságban, ahogyan a Balaton felett felhőket hajtó szél alatt pillanatról pillanatra változik a táj, a füvek hajlása, a virágok és az élet.Ilyenkor, Pünkösdkor, amikor minden felfénylik és amikor mindenütt fú a szél...


- DI -
a digitális fotókat a szerző Pluzsik Tamás gépével készítette



1999. május 23., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület