CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Színek összhangja

Színek összhangja
Török Bernadett rajztanár-festő első, önálló kiállítása

A látogatót lírai hangulatú pasztellek, akvarellek: virágcsendéletek, tájképek, egy-egy absztrakt megoldást idéző utca-épület kompozíció fogadja a Plaza Galéria kiállítótermében.
Ugyanazon témák többfajta technikai és kifejezésbeli megközelítése - a leginkább egyéni megfogalmazás különböző állomásai - a sokoldalúság látszata mellett az útkeresés folyamatának irányát jelölik.


Kép a megnyitóról, jobbról az első az alkotó

Török Bernadett statikus képein az egymásba kapcsolódó színek a lírai alaphangulatot felerősítik, mintegy - az említett statikusságnak ellentmondva - vibráló közeget jelenítenek meg. A térbeliségre, a határozott formaalkotásra való törekvés helyett így válik Török Bernadett képeinek legfigyelemreméltóbb elemévé a színek intenzitása és harmóniája.


A vegyes technikában - akvarellre vitt pasztell - sajátosan alkalmazott fényjáték a tárgyak közötti térben nyilvánul meg. A levegő, mint fényt-moduláló közeg ábrázolása felismerhető módon a - megnyitóban is említett - tanár, Szabó Béla festőművész hatását tükrözik.
Téli tájképeinek visszafogott nyugodtságában, valamint sötét tónusú virágcsendéleteiben szintén a színek tudatosan megkomponált összhangja érvényesül.
Török Bernadett Plaza-beli kiállításának kapcsán a megnyitó beszédben számos utalás történt arra, hogy az alkotó a Sarródi Képzőművészeti Alkotótábornak régóta - tanítványként, majd oktatóként - rendszeres résztvevője, majd vezetője.
Ez az erőteljes személyes kötődés a táborhoz és annak szervezőjéhez az egyik - remélhetőleg nem egyetlen - oka, hogy Sopronban éppen a Plaza Galériában nyitotta meg első kiállítását - a hely szelleméhez illően - Füzi Edit kulturális menedzser.



2000. augusztus 22., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület