CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. augusztus 22., kedd 00:00


Színek összhangja

Török Bernadett rajztanár-festő első, önálló kiállítása

Színek összhangja
Török Bernadett rajztanár-festő első, önálló kiállítása

A látogatót lírai hangulatú pasztellek, akvarellek: virágcsendéletek, tájképek, egy-egy absztrakt megoldást idéző utca-épület kompozíció fogadja a Plaza Galéria kiállítótermében.
Ugyanazon témák többfajta technikai és kifejezésbeli megközelítése - a leginkább egyéni megfogalmazás különböző állomásai - a sokoldalúság látszata mellett az útkeresés folyamatának irányát jelölik.


Kép a megnyitóról, jobbról az első az alkotó

Török Bernadett statikus képein az egymásba kapcsolódó színek a lírai alaphangulatot felerősítik, mintegy - az említett statikusságnak ellentmondva - vibráló közeget jelenítenek meg. A térbeliségre, a határozott formaalkotásra való törekvés helyett így válik Török Bernadett képeinek legfigyelemreméltóbb elemévé a színek intenzitása és harmóniája.


A vegyes technikában - akvarellre vitt pasztell - sajátosan alkalmazott fényjáték a tárgyak közötti térben nyilvánul meg. A levegő, mint fényt-moduláló közeg ábrázolása felismerhető módon a - megnyitóban is említett - tanár, Szabó Béla festőművész hatását tükrözik.
Téli tájképeinek visszafogott nyugodtságában, valamint sötét tónusú virágcsendéleteiben szintén a színek tudatosan megkomponált összhangja érvényesül.
Török Bernadett Plaza-beli kiállításának kapcsán a megnyitó beszédben számos utalás történt arra, hogy az alkotó a Sarródi Képzőművészeti Alkotótábornak régóta - tanítványként, majd oktatóként - rendszeres résztvevője, majd vezetője.
Ez az erőteljes személyes kötődés a táborhoz és annak szervezőjéhez az egyik - remélhetőleg nem egyetlen - oka, hogy Sopronban éppen a Plaza Galériában nyitotta meg első kiállítását - a hely szelleméhez illően - Füzi Edit kulturális menedzser.