CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az betűk birtoklásának egyenlőtlenségei

Az betűk birtoklásának egyenlőtlenségei

Új tipográfia - kiállítás a Festőteremben

Gondolta-e Gutenberg, amikor feltalálta a nyomtatást, hogy legalább akkora egyenlőtlenséget idéz elő a hozzáférhetőség megteremtésével, mint ahogyan előtte, a kézzel létrehozott írásos emlékek évezredeiben volt? Amikor megjelentek az első betűtípusok és az ólommérgezés soha nem látott foglalkozási ártalmait idézték elő, kiöntve a csodás formákat, melyek könyveket díszítettek. Nem, egészen biztosan nem gondolta.


De eszébe jut-e bárkinek manapság, amikor a CD-ken kapható-szerezhető-alkotható(!) legkülönbözőbb betű-könyvtárakat berakja a PC "pohártartójába" és böngészni kezdi a "font-library-k" tartalmát - egyetlen valamirevaló lemez sem tartalmaz ezernél kevesebb betűtípust.

A Festőteremben a fenti címmel nyílt kiállítás, melynek eredeti címe Postscript 1999. HUNGARY. Az Előfejek csoport (ki találhatta ki ennyi betű birtokában ezt a nevet?) és a Vizuális Kommunikáció Oktatásáért Alapítvány szervezésében és közreműködésével jött létre ez a kiállítás, mely az alkalmazott művészet e sajátos ágának alkotásait a Corel corporation támogatásával mutatja be az érdeklődőknek.

Akit a betűk látványa, egy, a nyomdából frissen kikerült könyv kézbevétele, az annyi helyen keresett és végre meglelt könyv olvashatóvá tétele, sőt a kötött könyv borítója, gerincének simítása nem tölt el érzésekkel (nem perverzió, nyugodtan tessék bevallani!), az hiába keresi fel ezt a nagyszerű kiállítást, semmit sem fog belőle élvezni. Betűkből és képrészletekből álló montázsokat fog látni, melyek ugyanúgy hidegen hagyják, mint a szépírás művészete.

Nem véletlen, hogy a támogató nevéhez egy olyannyira közismert grafikus megjelenítő program tartozik. A számítógép világában vált sokak számára hozzáférhetővé a művészet ezen ága, és, ha nem is hasonló színvonalon produkálnak a felhasználók esztétikai értéket, mégiscsak "kiszabadult" a kevés számú, nagy kézügyességű egyén "fogságából" a betűvel alkotás művészete.

A tárlat nyilvánvalóvá teheti minden látogatója előtt, hogy tartalom és forma, mondanivaló és betűtípus szorosan együvé tartoznak, nem különválaszthatók. Érdekes symbiozis ez, a tartalom és a megjelenés egymásnak "megfeleltetése". Igazi művészet, a maga avantgard-jával, konzervatív és előremutató, sőt a semmibe mutató irányzataival, melyből ez a kiállítás zavarba ejtő bőségben válogat.

Minden korosztály megtalálhatja benne a sajátját: azok is, akik még a nagy gazdasági válság idején reklám- és cégtáblafestésből tudtak megélni kézügyességük révén, és azok is, akik a személyi számítógépeket nem önhülyítésre tartják lakásukban. A tudósító látogatása idejére még egyetlen iskolai osztály nem nézte meg a tárlatot. Hogyan fog eljutni ez az érték azokhoz, akiknek még mindig, félezred év elteltével is mindegy, hogy létezik-e nyomtatott betű, milyen ez a betű és mennyire cseng össze a szöveg tartalmával ?

Megnézték-e ezt a kiállítást a mai "reklám-szörmedvények" "alkotói", hogy heti sokezer példányban alakítani tudják a kultúrát és nem rombolni? Mit szólna Gutenberg, amikor meglátná ezeket az alkotásokat, a szellemet, amit ő szabadított ki a palackból?

Szöveg és kép (Pluzsik Tamás gépével) - DI -



1999. november 27., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület