CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Tóth István grafikusművész kiállítása

Tóth István grafikusművész kiállítása

Az áldozatok világa


A nagycenki Horváth & Lukács Galériában (9485 Nagycenk, Kiscenki út 47.) április 23-án Pincehelyi Sándor festőművész nyitotta meg Tóth István grafikus, iparművész kiállítását.
A paravánokon ceruzával létrehozott képek függnek. Az aláírásokban ceruzarajz a titulus, de ezek a képek nem egyszerűen csak ceruzarajzok. Többnyire nagy felületek átgondolt, megkomponált és gondos megmunkálásai láthatók a címekkel jól jellemzett műveken. "Ceruzával nem lehet hazudni" - tartja a fáma, hiszen a technikai eszközök egyre bővülő palettáján napjainkra is a ceruzarajz az a műfaj, ahol a rajztudás, az igényesség talán a legjobban lemérhető. Egyszerűség és igényesség. Nem lebücsülendő tulajdonságok! A 39 éves kiállító művész jól megfelel a maga választotta kihívásnak, sehol nem bicsaklik meg a rajzszerszám az egyszerű formák, de összetett gondolatok megformálása alatt.
Virágok, gombák, halak, feltűzött állatok, színezett, megtört szerkezetű csendéletek sorakoznak egymás mellett, illusztrátori munkásságát meseillusztrációk jelenítik meg.
Az egyszerű formai megoldások a mondanivaló sűrítésének eszközei, tömör formai nyelvezete mégis egy összetett világot hordoz, a művész szemszögéből tálalva. A világ pedig mindannyiunk, az emberek világa, akár növények, akár állatok, őszi vázlat vagy három uborka látható a képen. Irónikus, majdnem szarkasztikus képek ezek, melyek alanyait egy kicsit kineveti Tóth István, de ugyanúgy benne él, többnyire szenved,csapdák és bezáródások között lavíroz: Babits csodálatos szavaival, ahogyan "a hal Jónásnak fájt, Jónás a halnak."


A szemlélőnek nem feladata, hogy ebben a kölcsönösen nyilakat egymásra zúdító világban valamiféle kiutat mutasson, annál is inkább, mert Tóth Istvánnál jóval idősebb és tapasztaltabb emberek is a mosolygós irónia és a környezet reakciójának megfelelő viselkedés elsajátításában látják életük fő értelmét.
Tóth István jó grafikus és jó művész. Tömören fogalmaz, nagy rajztehetségével jól formálja meg gondolatait és főleg vannak gondolatai: érzékeny ember. Jól fejezi ki mindazt művészetével,főleg, ha fekete-fehérben vagy csak néhány szín használatával teszi ezt, ami szóval, lám milyen nehezen megfogalmazható.
Sopron és környéke érzékeny művészbarát közönségének jó szívvel ajánlhatjuk a kiállítás megtekintését. Aki időt áldoz rá, az egész megtekintésével gondolatokat kap az esztétikai élmény mellé, ajándékba.
A kiállítás május 29-ig tekinthető meg hétköznapokon 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig.

- DI -



1999. április 23., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület