CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. április 23., péntek 00:00


Tóth István grafikusművész kiállítása

Az áldozatok világa

Tóth István grafikusművész kiállítása

Az áldozatok világa


A nagycenki Horváth & Lukács Galériában (9485 Nagycenk, Kiscenki út 47.) április 23-án Pincehelyi Sándor festőművész nyitotta meg Tóth István grafikus, iparművész kiállítását.
A paravánokon ceruzával létrehozott képek függnek. Az aláírásokban ceruzarajz a titulus, de ezek a képek nem egyszerűen csak ceruzarajzok. Többnyire nagy felületek átgondolt, megkomponált és gondos megmunkálásai láthatók a címekkel jól jellemzett műveken. "Ceruzával nem lehet hazudni" - tartja a fáma, hiszen a technikai eszközök egyre bővülő palettáján napjainkra is a ceruzarajz az a műfaj, ahol a rajztudás, az igényesség talán a legjobban lemérhető. Egyszerűség és igényesség. Nem lebücsülendő tulajdonságok! A 39 éves kiállító művész jól megfelel a maga választotta kihívásnak, sehol nem bicsaklik meg a rajzszerszám az egyszerű formák, de összetett gondolatok megformálása alatt.
Virágok, gombák, halak, feltűzött állatok, színezett, megtört szerkezetű csendéletek sorakoznak egymás mellett, illusztrátori munkásságát meseillusztrációk jelenítik meg.
Az egyszerű formai megoldások a mondanivaló sűrítésének eszközei, tömör formai nyelvezete mégis egy összetett világot hordoz, a művész szemszögéből tálalva. A világ pedig mindannyiunk, az emberek világa, akár növények, akár állatok, őszi vázlat vagy három uborka látható a képen. Irónikus, majdnem szarkasztikus képek ezek, melyek alanyait egy kicsit kineveti Tóth István, de ugyanúgy benne él, többnyire szenved,csapdák és bezáródások között lavíroz: Babits csodálatos szavaival, ahogyan "a hal Jónásnak fájt, Jónás a halnak."


A szemlélőnek nem feladata, hogy ebben a kölcsönösen nyilakat egymásra zúdító világban valamiféle kiutat mutasson, annál is inkább, mert Tóth Istvánnál jóval idősebb és tapasztaltabb emberek is a mosolygós irónia és a környezet reakciójának megfelelő viselkedés elsajátításában látják életük fő értelmét.
Tóth István jó grafikus és jó művész. Tömören fogalmaz, nagy rajztehetségével jól formálja meg gondolatait és főleg vannak gondolatai: érzékeny ember. Jól fejezi ki mindazt művészetével,főleg, ha fekete-fehérben vagy csak néhány szín használatával teszi ezt, ami szóval, lám milyen nehezen megfogalmazható.
Sopron és környéke érzékeny művészbarát közönségének jó szívvel ajánlhatjuk a kiállítás megtekintését. Aki időt áldoz rá, az egész megtekintésével gondolatokat kap az esztétikai élmény mellé, ajándékba.
A kiállítás május 29-ig tekinthető meg hétköznapokon 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig.

- DI -