CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szakadékokkal teli fénykor

Szakadékokkal teli fénykor
Épület- és galériaavatás a Templom u. 18-ban

A Körmendi-Csák Kortárs Magyar Művészeti Gyűjtemény kiállítótermei épületének ünnepélyes avatására sokakat elhozott a szép szeretete a Templom u. 18-ba.


Az épület új tulajdonosai dr. Körmendi Anna ügyvéd és Dr. Csák Máté építész igen boldogok, hogy a város egyik jelentős, történelmet idéző, különleges szellemi és építészeti értékeket felvonultató épületét, a hajdani Artner Palotát tudhatják magukénak, és minden igyekezetük arra utal, hogy - úgy, mint budapesti három galériájukban - Sopronban is a kortárs művészek kapnak bemutatkozási lehetőséget. A június 3-i megnyitón a kortárs magyar művészet több jeles képviselőjének társaságában nyílt meg a földszinti kiállítótermekben Gyarmathy Tihamér Kossuth-díjas festőművész akadémikus, Ardai Ildikó Ferenczy Noémi-díjas iparművész textil, Buczkó György Munkácsy-díjas iparművész és Mata Attila Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása.
Az emeleti termekben a Körmendi-Csák Kortárs Magyar Művészeti Gyűjtemény anyagából kap ízelítőt a látogató. Az udvaron Párkányi Péter Lassított lónézés szobra áll.

A méreteiben, berendezésében soproni viszonylatban egyedülálló, a tulajdonosok által szerénynek mondott - ám mégis lenyűgöző - képzőművészetnek hajlékot adó palota még nem készült el teljesen, de így is teljes pompájában ragyog.
A házavató beszédet Dr. Máthé Gábor tanszékvezető professzor, az Országos Választási Bizottság elnöke tartotta. Sopronról szólva idézte a történelemnek azon sorsfordulóit, amelyeken a város hihetetlen erkölcsi magaslatokról tett tanúbizonyságot. A Civitas Fidelissima rang a Velence - városok városa - Serenissima rangjával szinoním kategória, mindabban a méltóságban és tiszteletben, amelyet korszaktól függetlenül mindig is parancsolnak.

A város az európai kultúrkör része, az európai civilizáció maradandó alkotása, élő történelem. Ezt az élő történelmet idézte a továbbiakban dr. Máthé Gábor, felelevenítve az Artner Palota 266 éves történetét, amely Sopron életében meghatározó szereppel bíró polgárok, családok életével fonódott össze. Csatkai Endre Sopron és műemlékei című könyve szerint az épület egy különleges értéket hordoz. Ezek az Artnerek a soproni polgárok közül népes családdal és gazdagságukkal emelkedtek ki, s ez biztosította számukra, hogy 300 éven keresztül nem volt olyan eseménye a városnak, amelyben ők meghatározóan ne szerepeltek volna. Mindez a ma számára is példaértékű.

Dr. Csák Máté a művészetekhez való kötődéséről elmondta, hogy a történelemnek ebben a mélypontokkal és magasságokkal tűzdelt korszakában az emberiség egy különleges - szakadékokkal teli - ám mégis fénykorát éli. Ebben a korszakban az igazság keresésének két útja van. Az egyik a tudomány, a másik a művészet. Így, építészként több száz lakást, épületet - köztük remekműveket - megépített. A művészetet - zenét, balettet, színházat, filmet, szobrászatot, festészetet - pedig az igazságkeresés nagyon sajátságos útjának tartja. Annál is inkább, mivel ő maga is naponta fest. A festészetben magabiztos, kritikus és kíméletlen.
- Nem félek attól, hogy a táblakép mint olyan elhal, csak azt nem hiszem, hogy valaki évekig festeget egy Mona Lisá-t, és ezzel a világ folyásába beleszólhat. Mert aki ma nem alkot rugalmasan, könnyen, elegánsan, - ugyan belső vívódásokkal - de kívülre magabiztosan és sokat, az a XX. század végén nem tud híressé válni- véli dr. Csák Máté.

szöveg és fotó Tóth Éva



2000. jĂşnius 06., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület