CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ki mondta, hogy csak a gyerekekről szól szeptember 1.?

Ki mondta, hogy csak a gyerekekről szól szeptember 1.?

Kinek évkezdet, kinek utóvizsga

Ma, találkozásunkkor mondja egy ismerősöm (csaknem kezdő apuka), hogy szegény gyerekek! Máris megszűnt a nyár, íme az ősz hidegsége, bezzeg az ő gyermekkorában...
Nevetve mondtam, hogy az "öregségével együtt" bele kell nyugodnia, hogy rövidülnek a nyarak és egyre kevesebb a jó idő...Pedig talán nem is csak a kor és kór változtatja meg az érzetünket!

Még csak augusztus végét írjuk és íme, néhány iskola máris kihasználta, lévén, hogy felújítési munkákra úgysem futotta a büdzséből, így azok el sem húzódhattak. Máris meg lehetett kezdeni a tanítást. Tankönyvek is vannak bőven - szegény diákok, lehet cipelni és szegény szülők, lehet vásárolni. Szabad a pálya! Vannak iskolák, melyeknek diákjai még szabadon lófrálnak és csak 3-4 nap, esetleg egy hét múlva kezdik a szenvedést. Nekik tovább tart. A tanáraiknak is.


Lehet, hogy meg kell magyarázni a képet?
Valahogyan úgy vagyunk a bizonyítvánnyal, mint az árvízjelzéssel:
mindig utólag húzzuk a rovátkákat.

Kezdődik tehát az 1999/2000-es tanév. Amennyire a számítógéphasználók - köztük magam is - jó néhány napot azzal töltöttünk, hogy kivédjük a 2000. év fricskáját,amit az orrunkra mért, akik úgy odanőttünk a masinához, az iskola csak úgy elkezdődik. Igaz, hogy a pedagógusok a kormány szerint reálbérnövekedést érezhetnek a tanévvel egyidőben, de mégis halk ez az évkezdet. Lehetett volna az ezredév - nem évezred! - fordulóra annyi mindent igérni: tanulmányi eredmény növekményt, IQ növekedést, ugrásszerű magatartás-javulást, mozgalmat indítani mondjuk "2000 ötöst az új ezredévig!" zászlóval. De nem hangzott el semmi. Pedig gondolkodtam egy nyílt levélen, hogy népjóléti minisztert cserélek oktatásira, esetleg ráfizetéssel... Aztán eszembe jutott a Hofi mondás (Tud úszni? És ha megfizetem?)... a kezdeményezés elmaradt.

Halk ez az évkezdés. Valahol bennünk van a felismerés, hogy a fordulópontot nem a jeles és kerek években, hanem valahol magunkban kell keresni.
Egy évvel ezelőtt arról írtam, hogy a kréta végén egy ember van.
Megtaláltuk-e már azt az embert és megfogtuk-e a krétát tartó kezet? Hogy gyermekkezet? Ki beszél itt gyermekről? Egyrészről már alig van gyerek és holtbiztos, hogy hat év múlva még sokkal kevesebb lesz.
Kik azok, akik azt hiszik, hogy a szeptember elseje a gyermekek napja? Ki az az elvakult, aki gyermekeket akar tanítani és nevelni, amikor Magyarország tele van analfabétákkal, számolni nem tudó felnőtt emberekkel?

Csak azt szeretném a mindenki számára hallható suttogással elmondani az őszi tanévkezdés csendjében, hogy talán kezdjük magunkon, felnőtteken, talán tanuljunk meg számolni, írni, olvasni. Elég rossz bizonyítványokat szedtünk össze az elmúlt időben.



Kép és szöveg -DI-



1999. augusztus 30., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület