CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szőlőkínálás, ökörsütés, borkóstolás

Szőlőkínálás, ökörsütés, borkóstolás
III. Soproni Szüreti Napok

Míg a III. Soproni Szüreti Napok nyitó napjának fő eseménye kétségtelenül a Várkerület 15. szám alatti Soproni Borház avatása volt, addig a második nap fő látványosságának a szüreti felvonulás és a népművészeti fesztivál ígérkezett.


Szombaton a Deák tér-Mátyás király utca-Várkerület-Fő tér útvonalon vidám szüreti felvonulással folytatódott a rendezvénysorozat. Néptáncegyüttesek, népi zenekarok, énekesek részvételével a Fő téri színpadon folyó népművészeti fesztivál mellett népművészeti kirakodóvásár, ökörsütés, szőlőkínálás és borkóstolás várta a vendégeket. A legkisebbek játszóházban gyöngyfűzéssel, origamival, tarsolykészítéssel, agyagozással foglalkoztak.

A rendezvény külön színfoltját képezte a Sopron és Környéke Német Kultúrklub által ötödik alkalommal szervezett Német Kultúrhét szereplőinek fellépése.

A szombati és vasárnapi fesztiválon a soproni Fő tér színpadán közel kétszázötvenen léptek fel; így, többek között: a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar, a vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Csoport, a Csámborgó Népzenei Együttes, a Szentirmay Elemér Vegyeskar Sopronhorpácsról, a Madarasi Tangóharmonikás Együttes, a lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar, a kundi Veseli Néptáncegyüttes, a győrszentiványi József Attila Énekkar, a Pendelyes Néptáncegyüttes, a Lajtha László Néptáncegyüttes, a mosonmagyaróvári Lajtha László Vegyeskar, a Móra Citerazenekar, az Erkel Ferenc vegyeskar.

A háromnapos rendezvény, amelynek látogatottságával és hangulatával a rendezők - a Soproni Borvidék, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Soproni Borház, a Határok Nélkül Soproni Kulturális és Művészeti Alapítvány - kétségtelenül elégedettek lehetnek, táncházzal zárult.

Keglovich István, a Soproni Bor Útja marketingprogram vezetője a szüreti napokkal kapcsolatosan kifejezte azt a véleményét, miszerint a rendezvény a soproni borút marketing program részeként, annak egységében szolgálja a soproni bor ügyét, ugyanakkor szerinte a soproni borvidék egy jó irányú fejlődési pályán van.

Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron Város polgármestere a szüreti napokkal kapcsolatban elmondta, hogy a soproniak nem mindig tartottak szüreti karnevált, szüreti ünnepségeket. A soproni németség puritán népség volt és nem nagyon ünnepelt: inkább szorgalmas volt, dolgozott, és amikor a pincében volt az eredmény, akkor tette le a munkaeszközt. Ezért a Szüreti Napok elég nehezen honosodott meg, de tavaly sikerült azt az Önkormányzat hivatalos rendezvényévé tenni.


Én azt remélem, - mondta dr. Gimesi Szabolcs - hogy a Soproni Szüreti Napok hagyománnyá fognak válni. Nagyon szeretném, ha a figyelem nemcsak az ünneplés, a borivás meg a mulatozás felé fordulna, hanem azokat is ünnepelnénk, akik lehetővé tették, hogy ilyen szüreti napok legyenek: a borosgazdákat, akik dolgoztak, permeteztek, kapáltak, kötöztek a szőlőben, s az időjárástól függő kockázatokat vállalták egész éven keresztül.



2000. szeptember 18., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület