CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. szeptember 18., hétfő 00:00


Szőlőkínálás, ökörsütés, borkóstolás

III. Soproni Szüreti Napok

Szőlőkínálás, ökörsütés, borkóstolás
III. Soproni Szüreti Napok

Míg a III. Soproni Szüreti Napok nyitó napjának fő eseménye kétségtelenül a Várkerület 15. szám alatti Soproni Borház avatása volt, addig a második nap fő látványosságának a szüreti felvonulás és a népművészeti fesztivál ígérkezett.


Szombaton a Deák tér-Mátyás király utca-Várkerület-Fő tér útvonalon vidám szüreti felvonulással folytatódott a rendezvénysorozat. Néptáncegyüttesek, népi zenekarok, énekesek részvételével a Fő téri színpadon folyó népművészeti fesztivál mellett népművészeti kirakodóvásár, ökörsütés, szőlőkínálás és borkóstolás várta a vendégeket. A legkisebbek játszóházban gyöngyfűzéssel, origamival, tarsolykészítéssel, agyagozással foglalkoztak.

A rendezvény külön színfoltját képezte a Sopron és Környéke Német Kultúrklub által ötödik alkalommal szervezett Német Kultúrhét szereplőinek fellépése.

A szombati és vasárnapi fesztiválon a soproni Fő tér színpadán közel kétszázötvenen léptek fel; így, többek között: a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar, a vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Csoport, a Csámborgó Népzenei Együttes, a Szentirmay Elemér Vegyeskar Sopronhorpácsról, a Madarasi Tangóharmonikás Együttes, a lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar, a kundi Veseli Néptáncegyüttes, a győrszentiványi József Attila Énekkar, a Pendelyes Néptáncegyüttes, a Lajtha László Néptáncegyüttes, a mosonmagyaróvári Lajtha László Vegyeskar, a Móra Citerazenekar, az Erkel Ferenc vegyeskar.

A háromnapos rendezvény, amelynek látogatottságával és hangulatával a rendezők - a Soproni Borvidék, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Soproni Borház, a Határok Nélkül Soproni Kulturális és Művészeti Alapítvány - kétségtelenül elégedettek lehetnek, táncházzal zárult.

Keglovich István, a Soproni Bor Útja marketingprogram vezetője a szüreti napokkal kapcsolatosan kifejezte azt a véleményét, miszerint a rendezvény a soproni borút marketing program részeként, annak egységében szolgálja a soproni bor ügyét, ugyanakkor szerinte a soproni borvidék egy jó irányú fejlődési pályán van.

Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron Város polgármestere a szüreti napokkal kapcsolatban elmondta, hogy a soproniak nem mindig tartottak szüreti karnevált, szüreti ünnepségeket. A soproni németség puritán népség volt és nem nagyon ünnepelt: inkább szorgalmas volt, dolgozott, és amikor a pincében volt az eredmény, akkor tette le a munkaeszközt. Ezért a Szüreti Napok elég nehezen honosodott meg, de tavaly sikerült azt az Önkormányzat hivatalos rendezvényévé tenni.


Én azt remélem, - mondta dr. Gimesi Szabolcs - hogy a Soproni Szüreti Napok hagyománnyá fognak válni. Nagyon szeretném, ha a figyelem nemcsak az ünneplés, a borivás meg a mulatozás felé fordulna, hanem azokat is ünnepelnénk, akik lehetővé tették, hogy ilyen szüreti napok legyenek: a borosgazdákat, akik dolgoztak, permeteztek, kapáltak, kötöztek a szőlőben, s az időjárástól függő kockázatokat vállalták egész éven keresztül.