CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Támpont a hajósnak, horgony a szépet kedvelőnek és...

Támpont a hajósnak, horgony a szépet kedvelőnek és...
A Szent Mihály Kápolna Vonyarcon

A Balatonnak egykor szigete lehetett a Szent Mihály-domb (nevében is hordozva a nagy, jelenleg is létező tengeri "testvér" nevét), ahonnét a déli part felé gyönyörű kilátás nyílik. A Szépkilátó felé sajnos a panorámát a már megnőtt domb-teteji fák erősen korlátozzák. Keszthely, mint egy kis játékváros terül el, és a még néhány éve is barnásvörös szennyvíz helyén zöld és áttetsző vizű Balaton fogadja a látogatót.Nem elhanyagolhatóan kevesebb betegséget okoz a hírhedt nyugati medencében.


Aki a víz felől közelíti meg, annak a fehér épület támpont: viharban gyakran az egyetlen látható természeti képződmény, alatta pedig védett öböl fogadja a hajósokat. A jól kiépített kemping és fenyőszag, a gyanta illata szinte az Adria partját idézi.


Ez az öböl fogadta annak idején a 40 halászt, akik igencsak megszorultak egy hirtelen kitört balatoni viharban. Szent Mihály arkangyal tiszteletére, a megmenekülés emlékére emeltetett a jelenlegi épület, melynek kapcsolata a györöki várral 1560-ig követhető vissza az időben.
1622-es a templomban található freskó évszáma. Mai formájában homlokzat előtti tornyos, kissé eklektikus megjelenésű épület, körülötte temető, néhány szép sírkővel. Nyári időszakban istentiszteleteket és kamarakoncerteket tartanak a kápolnában.


A szájhagyomány másról is beszél, de ezt hagyjuk meg az ilyenek után jobban érdeklődők személyes kíváncsiságának! (Római őrtorony, vár stb.) Csak azok számára, akik a "világibb" dolgok iránt is érdeklődnek, esetleg biztonságos helyet keresnek nyaruk eltöltéséhez: ez a domb az a nevezetes hely, melynek aljában két udvarias, fiatal rendőrrel találkoztam, ellenőrzés közben. Tessék megkapaszkodni! Két óra múlva az úton találkoztunk, és az ablakon kiintve üdvözöltek. Ilyenben nekem még nem volt részem.
- DI -



2000. augusztus 19., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület