CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. augusztus 19., szombat 00:00


Támpont a hajósnak, horgony a szépet kedvelőnek és...

A Szent Mihály Kápolna Vonyarcon

Támpont a hajósnak, horgony a szépet kedvelőnek és...
A Szent Mihály Kápolna Vonyarcon

A Balatonnak egykor szigete lehetett a Szent Mihály-domb (nevében is hordozva a nagy, jelenleg is létező tengeri "testvér" nevét), ahonnét a déli part felé gyönyörű kilátás nyílik. A Szépkilátó felé sajnos a panorámát a már megnőtt domb-teteji fák erősen korlátozzák. Keszthely, mint egy kis játékváros terül el, és a még néhány éve is barnásvörös szennyvíz helyén zöld és áttetsző vizű Balaton fogadja a látogatót.Nem elhanyagolhatóan kevesebb betegséget okoz a hírhedt nyugati medencében.


Aki a víz felől közelíti meg, annak a fehér épület támpont: viharban gyakran az egyetlen látható természeti képződmény, alatta pedig védett öböl fogadja a hajósokat. A jól kiépített kemping és fenyőszag, a gyanta illata szinte az Adria partját idézi.


Ez az öböl fogadta annak idején a 40 halászt, akik igencsak megszorultak egy hirtelen kitört balatoni viharban. Szent Mihály arkangyal tiszteletére, a megmenekülés emlékére emeltetett a jelenlegi épület, melynek kapcsolata a györöki várral 1560-ig követhető vissza az időben.
1622-es a templomban található freskó évszáma. Mai formájában homlokzat előtti tornyos, kissé eklektikus megjelenésű épület, körülötte temető, néhány szép sírkővel. Nyári időszakban istentiszteleteket és kamarakoncerteket tartanak a kápolnában.


A szájhagyomány másról is beszél, de ezt hagyjuk meg az ilyenek után jobban érdeklődők személyes kíváncsiságának! (Római őrtorony, vár stb.) Csak azok számára, akik a "világibb" dolgok iránt is érdeklődnek, esetleg biztonságos helyet keresnek nyaruk eltöltéséhez: ez a domb az a nevezetes hely, melynek aljában két udvarias, fiatal rendőrrel találkoztam, ellenőrzés közben. Tessék megkapaszkodni! Két óra múlva az úton találkoztunk, és az ablakon kiintve üdvözöltek. Ilyenben nekem még nem volt részem.
- DI -