CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szerényi Gábor a "lim-lom" gyűjtő kategóriát egymáshoz társításukkal írja felül

Szerényi Gábor a "lim-lom"-gyűjtő kategóriát egymáshoz társításukkal írja felül
Kiállítás a nagycenki Horváth & Lukács Galériában

Szemadám György művészeti író nyitotta meg Szerényi Gábor grafikusművész kiállítását Nagycenken a Horváth & Lukács Galériában.

Szemadám szerint a kiállító művész nehezen besorolható, szabálytalan alkotó. Nem kiállításra készült kortárs-művészetet művel. Munkái nem illusztrációk, nem poénos karikatúrák, nem a szokásos műtermi munkák, hanem rajzos naplójegyzetek, szóviccek.

Szerényi Gábor aprólékos, részletekre is figyelő munkával létrehozott képi megfogalmazásai telitalálatok. Metaforái matematikai pontossággal fogalmazzák meg a személyes átélésekből született feszültség okozta kisülések nyomait.

A jellemző fekete-fehér csak hangsúlyozza a határozott és egyértelmű vizuális kijelentéseket. Mert Szerényi nem kérdez, nem kételkedik, nem mereng. Szenvedélyes ugyan, de egyértelmű kijelentő képi mondatokban - pontos megfigyelés alapján - közöl, tudósít.
A mára reagál. Megelevenít hétköznapi tárgyakat. Expresszionista vonásokkal ruházza fel azokat, vagy csak egyszerűen egy és ugyanazon meghatározatlanul-lezáratlan felületen társítja őket. A megörökítés tárgyai a már említett művészi igényességgel és hallatlanul pontos grafikai tudással megrajzolt csupa értéktelen dolog. Olyanok, amelyek egyenként még épek és használhatók lennének, ám mi inkább kidobásra ítélnénk azokat, mintsem, hogy a helyük keresésével kellene az időt töltenünk: gémkapocs, vonalkód, fűző, órarugó, tollhegy, gomb cérnával, elégett gyufaszál, letépett naptárlap, puzzle-darabka, vagyis lim-lom.

Szerényi a "lim-lom"-gyűjtő kategóriát egymáshoz társításukkal írja felül. Így egy halmaz alkotóelemeiből egy függvény alapján pontosan meghatározható alapgondolat szerves alkotóelemeivé válnak. Ez lenne az a függvény, amellyel a művész mindennapjaink, megnyilvánulásaink törvényszerűségét pontosan kifejezi?

Szerényi Gábor alkotásai folyamatos fogalomkapcsolatokat szülnek. Ezért személyesek. Mert a nézőt kényszerítik arra, hogy felruházza a megszemélyesített tárgyakat - az alapvető jellemén túl - további, emberi tulajdonságokkal.
És, hogy kinek hogyan sikerül ez, az is nagyon személyes, mert végső soron azt jellemzi, aki ezt megteszi. Tehát, nem árt vigyázniuk.

szöveg és fotó Tóth Éva



2000. jĂşnius 13., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület