CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. jĂşnius 13., kedd 00:00


Szerényi Gábor a "lim-lom" gyűjtő kategóriát egymáshoz társításukkal írja felül

Kiállítás a nagycenki Horváth & Lukács Galériában

Szerényi Gábor a "lim-lom"-gyűjtő kategóriát egymáshoz társításukkal írja felül
Kiállítás a nagycenki Horváth & Lukács Galériában

Szemadám György művészeti író nyitotta meg Szerényi Gábor grafikusművész kiállítását Nagycenken a Horváth & Lukács Galériában.

Szemadám szerint a kiállító művész nehezen besorolható, szabálytalan alkotó. Nem kiállításra készült kortárs-művészetet művel. Munkái nem illusztrációk, nem poénos karikatúrák, nem a szokásos műtermi munkák, hanem rajzos naplójegyzetek, szóviccek.

Szerényi Gábor aprólékos, részletekre is figyelő munkával létrehozott képi megfogalmazásai telitalálatok. Metaforái matematikai pontossággal fogalmazzák meg a személyes átélésekből született feszültség okozta kisülések nyomait.

A jellemző fekete-fehér csak hangsúlyozza a határozott és egyértelmű vizuális kijelentéseket. Mert Szerényi nem kérdez, nem kételkedik, nem mereng. Szenvedélyes ugyan, de egyértelmű kijelentő képi mondatokban - pontos megfigyelés alapján - közöl, tudósít.
A mára reagál. Megelevenít hétköznapi tárgyakat. Expresszionista vonásokkal ruházza fel azokat, vagy csak egyszerűen egy és ugyanazon meghatározatlanul-lezáratlan felületen társítja őket. A megörökítés tárgyai a már említett művészi igényességgel és hallatlanul pontos grafikai tudással megrajzolt csupa értéktelen dolog. Olyanok, amelyek egyenként még épek és használhatók lennének, ám mi inkább kidobásra ítélnénk azokat, mintsem, hogy a helyük keresésével kellene az időt töltenünk: gémkapocs, vonalkód, fűző, órarugó, tollhegy, gomb cérnával, elégett gyufaszál, letépett naptárlap, puzzle-darabka, vagyis lim-lom.

Szerényi a "lim-lom"-gyűjtő kategóriát egymáshoz társításukkal írja felül. Így egy halmaz alkotóelemeiből egy függvény alapján pontosan meghatározható alapgondolat szerves alkotóelemeivé válnak. Ez lenne az a függvény, amellyel a művész mindennapjaink, megnyilvánulásaink törvényszerűségét pontosan kifejezi?

Szerényi Gábor alkotásai folyamatos fogalomkapcsolatokat szülnek. Ezért személyesek. Mert a nézőt kényszerítik arra, hogy felruházza a megszemélyesített tárgyakat - az alapvető jellemén túl - további, emberi tulajdonságokkal.
És, hogy kinek hogyan sikerül ez, az is nagyon személyes, mert végső soron azt jellemzi, aki ezt megteszi. Tehát, nem árt vigyázniuk.

szöveg és fotó Tóth Éva