CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Tavasz a télben

Tavasz a télben
Sieglinde Nagy és Dr. Nagy Miklós kiállítása a Plaza Galériában

Hazafelé címmel nyílt kiállítása Sieglinde Nagy és Dr. Nagy Miklós Regensburgban élő festőművész házaspárnak a Plaza Galériában.
Dr. Nagy Miklós Acsalagon született, a soproni Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett. Mestereinek Soproni Horváth Józsefet és Ágoston Ernőt vallja. Későbbi, németországi tartózkodása alatt művészeti tanulmányokat is folytatott.
A Plaza Galériában kiállított pasztellképei tanúságai annak, hogy a szülőföld iránti ragaszkodása mindvégig meghatározó szerepet játszott életében. A kiállított képek többségén Sopron és környékének jellegzetes parasztházait örökítette meg.


Dr. Nagy Miklós: Parasztház, Bogyoszló


A képek dokumentum-jellege mellett mindenképpen említést érdemel az a sajátos stílus, amely a különleges minőségű papír használatával kombinálva, egyéni jegyet kölcsönöz a képeknek. A visszafogott színhasználat - érzelmektől mentesen - szintén a valósághűség, a képi megörökítés szolgálatában áll. A közlendő és az alkalmazott technika teljes összhangja a nézőt is hatalmába keríti. Az akvarell impresszióktól, vagy az olaj drámai hangulatától telített technikáit az alkotó - a célra való alkalmatlanságuk felismerésével - mellőzi. A nyitott kérdés az marad, hogy mindez tudatos, avagy ösztönös-e?


Dr. Nagy Miklós: Csorna, Kossuth u. 2.


Bár dr. Nagy Miklósnak számos akvarellje - két albummal is - szintén látható az egyébként igen zsúfolt kiállításon, mégis Sieglinde Nagy azonos technikával készült munkáitól első látásra jól megkülönböztethetők.


Sieglinde Nagy: Templom, Mosonszolnok


Sieglinde Nagy akvarelljei többségében szintén tájképek. A vízfestés festői nyelvén a foltok egymásmellettisége és összefolyatása révén a tekintet és képzelet összjátékára bízza a táj kibontakoztatását. Elsősorban a táj - többnyire szintén magyar vidékek - karakterét fogja meg a festő. Elsősorban a technika biztosította áttetszőséget használja a távlatok képi megfogalmazására.


Sieglinde Nagy: Tanya


Sieglinde Nagy, közérthető akvaralljei mellett, porcelánképeket is fest. Ez utóbbiakat ezúttal Sopronba nem tudta elhozni. Mivel férjéhez hasonlóan, jellemzően nagyon termékeny alkotó, ezért nem jelenthetett gondot a rengeteg alkotás közül a néhány kiállításra alkalmas akvarellt kiválasztania.
Sieglinde Nagy és Dr. Nagy Miklós kiállítása június 15-ig látható a Plaza Galériában.

szöveg és fotó Tóth Éva



2000. június 11., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület