CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. június 11., vasárnap 00:00


Tavasz a télben

Sieglinde Nagy és Nagy Miklós kiállítása a Plaza Galériában

Tavasz a télben
Sieglinde Nagy és Dr. Nagy Miklós kiállítása a Plaza Galériában

Hazafelé címmel nyílt kiállítása Sieglinde Nagy és Dr. Nagy Miklós Regensburgban élő festőművész házaspárnak a Plaza Galériában.
Dr. Nagy Miklós Acsalagon született, a soproni Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett. Mestereinek Soproni Horváth Józsefet és Ágoston Ernőt vallja. Későbbi, németországi tartózkodása alatt művészeti tanulmányokat is folytatott.
A Plaza Galériában kiállított pasztellképei tanúságai annak, hogy a szülőföld iránti ragaszkodása mindvégig meghatározó szerepet játszott életében. A kiállított képek többségén Sopron és környékének jellegzetes parasztházait örökítette meg.


Dr. Nagy Miklós: Parasztház, Bogyoszló


A képek dokumentum-jellege mellett mindenképpen említést érdemel az a sajátos stílus, amely a különleges minőségű papír használatával kombinálva, egyéni jegyet kölcsönöz a képeknek. A visszafogott színhasználat - érzelmektől mentesen - szintén a valósághűség, a képi megörökítés szolgálatában áll. A közlendő és az alkalmazott technika teljes összhangja a nézőt is hatalmába keríti. Az akvarell impresszióktól, vagy az olaj drámai hangulatától telített technikáit az alkotó - a célra való alkalmatlanságuk felismerésével - mellőzi. A nyitott kérdés az marad, hogy mindez tudatos, avagy ösztönös-e?


Dr. Nagy Miklós: Csorna, Kossuth u. 2.


Bár dr. Nagy Miklósnak számos akvarellje - két albummal is - szintén látható az egyébként igen zsúfolt kiállításon, mégis Sieglinde Nagy azonos technikával készült munkáitól első látásra jól megkülönböztethetők.


Sieglinde Nagy: Templom, Mosonszolnok


Sieglinde Nagy akvarelljei többségében szintén tájképek. A vízfestés festői nyelvén a foltok egymásmellettisége és összefolyatása révén a tekintet és képzelet összjátékára bízza a táj kibontakoztatását. Elsősorban a táj - többnyire szintén magyar vidékek - karakterét fogja meg a festő. Elsősorban a technika biztosította áttetszőséget használja a távlatok képi megfogalmazására.


Sieglinde Nagy: Tanya


Sieglinde Nagy, közérthető akvaralljei mellett, porcelánképeket is fest. Ez utóbbiakat ezúttal Sopronba nem tudta elhozni. Mivel férjéhez hasonlóan, jellemzően nagyon termékeny alkotó, ezért nem jelenthetett gondot a rengeteg alkotás közül a néhány kiállításra alkalmas akvarellt kiválasztania.
Sieglinde Nagy és Dr. Nagy Miklós kiállítása június 15-ig látható a Plaza Galériában.

szöveg és fotó Tóth Éva