CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egyenrangú állampolgárként, az elvégzett munka jogán

Egyenrangú állampolgárként, az elvégzett munka jogán

Dr. Semjén Zsolt Sopronban

Május 5-én, rövid időn belül másodszor járt Sopronban a Szent Gergely Rend középkeresztjével kitüntetett Dr. Semjén Zsolt helyettes államtitkár úr, amikor a Soproni Katolikus Konvent meghívására látogatott el városunkba, hogy előadást tartson a Konvent nemrég felavatott Halász utcai Bán János Közösségi Házában. Az előző nap még Rómában tárgyaló államférfit a Bencés Ház és a Bencés Templomban folyó restaurálási munkák megtekintése után Dr. Dívós Lajos konventelnök úr köszöntötte, a vendég ezután tartotta meg a nagy érdeklődéssel kísért előadását az állam és egyház kapcsolatáról.

Beszédének bevezetőjeként fontosnak tartotta leszögezni, hogy beszámolni jött mindazokról az igéretekről, melyeket még a válsztások előtt tett. "Szent István óta evidencia: ami jó az egyháznak, az jó az országnak és fordítva. A jelenlegi kormány egyházpolitikájának alapja Aquinói Szent Tamás gondolata. Az egyház sui generis valóság, állam és egyház mellérendelt, nem képzelhető el semmiféle alá-fölérendeltségi viszony. Aki ma az állam és egyház szétválasztásáról, mint feladatról beszél, az tulajdonképpen az egyház és a társadalom szétválasztását célozza meg."

A kormány feladatai között elsőként az egyház működéséhez szükséges törvényi és finanszírozási garanciákat kívánta megteremteni úgy, hogy az adófizető, vallásukat gyakorló állampolgárokat ne másodrendüként kezelje és a közfeladatot ellátó egyházak ugyanazt a költségvetési részt (és nem támogatást) kapják meg, mint az ugyanazon feladatot ellátó állami-önkormányzati intézmények.

A már elvégzett feladatok közé tartozik a szabad oktatási intézmény választási lehetősége, miután megszűnt a kettős adóztatásnak az a burkolt formája, hogy a szülők az egyházi iskolákban tandíj formájában legyenek kénytelenek fenntartani az oktatást.A hittan, mint fakultatív tárgy finanszírozása egyenrangú a többi fakultatív tantárgy finanszírozásával, végzése nem állami megbízás, hanem a vallásszabadság alapján történik. A Vatikánnal kötött szerződés pontjainak betartása, betartatása és a többi történelmi egyházzal hasonló szerződések megkötése is ezen kabinet-re hárult.A jelenlegi kormány 8 hónapja alatt több ingatlan sorsát rendezte, mint mások összesen az elmúlt 8 év során. Ezzel elkerülhetővé válik az ingatlanok értékvesztése és az egyházak saját igényeik szerint jutnak hozzá az igényelt ingatlanokhoz illetve azok mindnekori valós értékéhez.

További feladatként beszélt Semjén Zsolt a határon túli egyházak segítéséről, az egy százalék odaítéléséről, melynek függetlennek kell lennie a nyilatkozó állampolgárok anyagi helyzetétől és a tényleges számbeli támogatottságot kell tükröznie. A kormány további szándéka, hogy az Európai Közösség törvényeihez és a magyar sajátosságokhoz igazítja az egyházak elismeréséről szóló törvényt, hogy a destruktív szekták és egyházi külsőbe öltöztetett üzleti vállalkozások egyházként való elismerését elkerülje. A tényleges társadalmi támogatottság mellett a történelmi vonatkozások - ti.mennyiben járult hozzá a magyar társadalom értékeinek létrehozásához az egyház - lesznek annak értékmérői, mely egyházak elismerését lehet majd a módosított törvény szerint elvárni.

A nagy számban megjelent hallgatóság hosszú tapsa után a helyettes államtitkár országos és helyi problémákat feszegető kérdésekre válaszolt. Dr. Semjén Zsolt soproni pragramja a Ferenczy J. utcai Mindszenty emléktábla megkoszorúzásával ért véget (május 6. a bíboros-hercegprímás halálának évfordulója).



- DI -



1999. május 05., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület