CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. május 05., szerda 00:00


Egyenrangú állampolgárként, az elvégzett munka jogán

Dr. Semjén Zsolt Sopronban

Egyenrangú állampolgárként, az elvégzett munka jogán

Dr. Semjén Zsolt Sopronban

Május 5-én, rövid időn belül másodszor járt Sopronban a Szent Gergely Rend középkeresztjével kitüntetett Dr. Semjén Zsolt helyettes államtitkár úr, amikor a Soproni Katolikus Konvent meghívására látogatott el városunkba, hogy előadást tartson a Konvent nemrég felavatott Halász utcai Bán János Közösségi Házában. Az előző nap még Rómában tárgyaló államférfit a Bencés Ház és a Bencés Templomban folyó restaurálási munkák megtekintése után Dr. Dívós Lajos konventelnök úr köszöntötte, a vendég ezután tartotta meg a nagy érdeklődéssel kísért előadását az állam és egyház kapcsolatáról.

Beszédének bevezetőjeként fontosnak tartotta leszögezni, hogy beszámolni jött mindazokról az igéretekről, melyeket még a válsztások előtt tett. "Szent István óta evidencia: ami jó az egyháznak, az jó az országnak és fordítva. A jelenlegi kormány egyházpolitikájának alapja Aquinói Szent Tamás gondolata. Az egyház sui generis valóság, állam és egyház mellérendelt, nem képzelhető el semmiféle alá-fölérendeltségi viszony. Aki ma az állam és egyház szétválasztásáról, mint feladatról beszél, az tulajdonképpen az egyház és a társadalom szétválasztását célozza meg."

A kormány feladatai között elsőként az egyház működéséhez szükséges törvényi és finanszírozási garanciákat kívánta megteremteni úgy, hogy az adófizető, vallásukat gyakorló állampolgárokat ne másodrendüként kezelje és a közfeladatot ellátó egyházak ugyanazt a költségvetési részt (és nem támogatást) kapják meg, mint az ugyanazon feladatot ellátó állami-önkormányzati intézmények.

A már elvégzett feladatok közé tartozik a szabad oktatási intézmény választási lehetősége, miután megszűnt a kettős adóztatásnak az a burkolt formája, hogy a szülők az egyházi iskolákban tandíj formájában legyenek kénytelenek fenntartani az oktatást.A hittan, mint fakultatív tárgy finanszírozása egyenrangú a többi fakultatív tantárgy finanszírozásával, végzése nem állami megbízás, hanem a vallásszabadság alapján történik. A Vatikánnal kötött szerződés pontjainak betartása, betartatása és a többi történelmi egyházzal hasonló szerződések megkötése is ezen kabinet-re hárult.A jelenlegi kormány 8 hónapja alatt több ingatlan sorsát rendezte, mint mások összesen az elmúlt 8 év során. Ezzel elkerülhetővé válik az ingatlanok értékvesztése és az egyházak saját igényeik szerint jutnak hozzá az igényelt ingatlanokhoz illetve azok mindnekori valós értékéhez.

További feladatként beszélt Semjén Zsolt a határon túli egyházak segítéséről, az egy százalék odaítéléséről, melynek függetlennek kell lennie a nyilatkozó állampolgárok anyagi helyzetétől és a tényleges számbeli támogatottságot kell tükröznie. A kormány további szándéka, hogy az Európai Közösség törvényeihez és a magyar sajátosságokhoz igazítja az egyházak elismeréséről szóló törvényt, hogy a destruktív szekták és egyházi külsőbe öltöztetett üzleti vállalkozások egyházként való elismerését elkerülje. A tényleges társadalmi támogatottság mellett a történelmi vonatkozások - ti.mennyiben járult hozzá a magyar társadalom értékeinek létrehozásához az egyház - lesznek annak értékmérői, mely egyházak elismerését lehet majd a módosított törvény szerint elvárni.

A nagy számban megjelent hallgatóság hosszú tapsa után a helyettes államtitkár országos és helyi problémákat feszegető kérdésekre válaszolt. Dr. Semjén Zsolt soproni pragramja a Ferenczy J. utcai Mindszenty emléktábla megkoszorúzásával ért véget (május 6. a bíboros-hercegprímás halálának évfordulója).



- DI -