CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A gregoriántól a Missa Pannonica-ig

A gregoriántól a Missa Pannonica-ig
Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző köszöntése

A 70 éves Szokolay Sándor zeneszerző tiszteletére a Pannonia Med Hotel Európa termében a Vasárnapi Muzsika rendezvénysorozat legutóbbi alkalmán Találkozások Szokolay Sándorral címmel rendezett milleniumi hangversenyt. A rangos eseményen díszvendégként Mádl Ferenc köztársasági elnök, a Kossuth-díjas zeneszerző személyes barátja is jelen volt.


Mádl Ferenc köztársasági elnök

Mádl Ferenc köztársasági elnök ezúttal magánemberként vett részt a millenniumi hangversenyen, ahol köszöntő beszédében elmondta, hogy Sopron nemcsak a hűség városa, hanem a táji szépség, az építészeti szépség, a zenei kultúra, a színházi kultúra, a tudomány városa, a gazdasági felemelkedés és a kultúra iránt való érdeklődés városa. Szokolay Sándort közelgő 70. születésnapja alkalmából köszöntötte. Elmondta, hogy csodálja Szokolay műveit, hagyja magára zuhanni a művészeti élményt, értéket, amelyek inspirációt hordoznak és adnak az ember cselekvéseihez, a mindennapi gondok megoldásához; őszinte barátsággal méltatta Szokolay szakralitásban, igaz hitből fakadó műveit.
Mádl Ferenc megköszönte azt, hogy a zeneszerzőt az Úr elküldte közénk, és azt, hogy ő azt a tehetséget, amit kapott, ajándékként bőségesen osztogatta tovább, minekünk, Sopron városának, a magyar kultúrának. Szokolay Sándor zeneműveinek kétségtelenül és érezhetően igen jelentős hatása mellett a kultúráról, nyelvről, magyar történelmi epizódokról, életútjáról szóló írásaiból ismert Szokolay Sándor a szó művészeként is jelentős hatást gyakorolt Mádl Ferencre, az emberre.





Szokolay Sándor köszöntő beszédet mond




A Tomkins Énekegyüttes

A Millenniumi hangversenyen a Tomkins Énekegyüttes Szokolay Sándor szakrális műveiből - igazi hitvallásokból - mutatott be néhányat.
Ősbemutatóra is sor került: a soproni közönség előtt Dobra János vezényletével hangzott el először - elsősorban Mádl Ferenc köztársasági elnöknek ajánlva - Károli Gáspár fordításában Szokolay Sándor Idézetek Bölcs Salamon példabeszédeiből című műve, amelynek szövegét maga a zeneszerző olvasta fel:


"Az igazság felmagasztalja a nemzetet, a bűn pedig gyalázatára van a népeknek. Nyelved szelídsége életnek párja, az abban való hamisság pedig a léleknek gyötrelme. Az igazak ösvénye pedig olyan, mint a hajnal világossága, mely minél tovább halad, annál világosabb lesz, a teljes délig. Az Úrtól való szövétnek az embernek lelke, aki megvizsgálja a szívnek minden rejtekét."
"Szerelmes fiam, ha bölcs lesz a te elméd, örvendez a lelkem néked. Fiam, tartsd meg az én beszédeimet, írd fel azokat szívednek táblájára,
A hívő ember bővelkedik áldásokkal."

"Ámen"
Fotó: sztoth



2000. november 20., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület