CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. november 20., hétfő 00:00


A gregoriántól a Missa Pannonica-ig

Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző köszöntése

A gregoriántól a Missa Pannonica-ig
Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző köszöntése

A 70 éves Szokolay Sándor zeneszerző tiszteletére a Pannonia Med Hotel Európa termében a Vasárnapi Muzsika rendezvénysorozat legutóbbi alkalmán Találkozások Szokolay Sándorral címmel rendezett milleniumi hangversenyt. A rangos eseményen díszvendégként Mádl Ferenc köztársasági elnök, a Kossuth-díjas zeneszerző személyes barátja is jelen volt.


Mádl Ferenc köztársasági elnök

Mádl Ferenc köztársasági elnök ezúttal magánemberként vett részt a millenniumi hangversenyen, ahol köszöntő beszédében elmondta, hogy Sopron nemcsak a hűség városa, hanem a táji szépség, az építészeti szépség, a zenei kultúra, a színházi kultúra, a tudomány városa, a gazdasági felemelkedés és a kultúra iránt való érdeklődés városa. Szokolay Sándort közelgő 70. születésnapja alkalmából köszöntötte. Elmondta, hogy csodálja Szokolay műveit, hagyja magára zuhanni a művészeti élményt, értéket, amelyek inspirációt hordoznak és adnak az ember cselekvéseihez, a mindennapi gondok megoldásához; őszinte barátsággal méltatta Szokolay szakralitásban, igaz hitből fakadó műveit.
Mádl Ferenc megköszönte azt, hogy a zeneszerzőt az Úr elküldte közénk, és azt, hogy ő azt a tehetséget, amit kapott, ajándékként bőségesen osztogatta tovább, minekünk, Sopron városának, a magyar kultúrának. Szokolay Sándor zeneműveinek kétségtelenül és érezhetően igen jelentős hatása mellett a kultúráról, nyelvről, magyar történelmi epizódokról, életútjáról szóló írásaiból ismert Szokolay Sándor a szó művészeként is jelentős hatást gyakorolt Mádl Ferencre, az emberre.





Szokolay Sándor köszöntő beszédet mond




A Tomkins Énekegyüttes

A Millenniumi hangversenyen a Tomkins Énekegyüttes Szokolay Sándor szakrális műveiből - igazi hitvallásokból - mutatott be néhányat.
Ősbemutatóra is sor került: a soproni közönség előtt Dobra János vezényletével hangzott el először - elsősorban Mádl Ferenc köztársasági elnöknek ajánlva - Károli Gáspár fordításában Szokolay Sándor Idézetek Bölcs Salamon példabeszédeiből című műve, amelynek szövegét maga a zeneszerző olvasta fel:


"Az igazság felmagasztalja a nemzetet, a bűn pedig gyalázatára van a népeknek. Nyelved szelídsége életnek párja, az abban való hamisság pedig a léleknek gyötrelme. Az igazak ösvénye pedig olyan, mint a hajnal világossága, mely minél tovább halad, annál világosabb lesz, a teljes délig. Az Úrtól való szövétnek az embernek lelke, aki megvizsgálja a szívnek minden rejtekét."
"Szerelmes fiam, ha bölcs lesz a te elméd, örvendez a lelkem néked. Fiam, tartsd meg az én beszédeimet, írd fel azokat szívednek táblájára,
A hívő ember bővelkedik áldásokkal."

"Ámen"
Fotó: sztoth