CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Megmutatni, hogy a könyvtárak nemcsak a könyvkölcsönzés helyei

Megmutatni, hogy a könyvtárak nemcsak a könyvkölcsönzés helyei
Őszi Könyvtári Hét pikáns fűszerezéssel

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 1995. október 9-15 között rendezte meg elsőízben az "Ősszefogás a könyvtárakért" cimű akciót. A program célja akkor, azóta is kettős: egyrészt megmutatni, hogy a könyvtárak nemcsak a könyvkölcsönzést tudják, hanem a gazdasági-társadalmi átalakulás alapintézményei is. Másrészt példát adni az összefogásra szakmán, városon, országon belül.
Azóta eltelt öt év. Azóta már hagyománnyá vált. Országszerte is, Sopron városában is. Idén október 9-13 között kerül megrendezésre.

Elsőként hétfőn este 18 órakor író-olvasó találkozót kínálunk. Vegyük alapul T. Horváth József és Fajkusz Attila összeszokott párosát. Keverjük hozzá gondosan mindazokat a költőket, akik műsorukban szerepelnek: Bősze Balázst, Huszár Lászlót, Kerék Imrét, Kövesi Györgyöt, Locsmándi Lászlót és Sarkady Sándort. Válasszunk egy hangulatos címet: Soproni estvék ezüstsíppal. A cím első része utalás Kis János evangélikus püspök-költő kötetére, a cím másik része az 1998-ban Év könyve címet elnyert Kerék Imre kötet címe. Hagyjuk a kettőt összeérni. Fűszerezzük enyhén költészettel, könyvekkel, könyvtáral. Ez a fűszerezés egész héten maradhat, cserélgetve a költészetet az éppen aktuális témára. Mindezek után tálaljunk egy kis ellentétet: Fejér Zoltán festői világát. (Kiállitása még október 15- ig megtekinthető a Festőteremben, Petőfi tér 8.)

Kedden bekapcsolódik már a Gyermekkönyvtár is a rendezvényekbe: 15,30-kor "A dinoszauruszok csodálatos világa" címmel. Ez egy diavetítéssel egybekötött előadás dr. Főzy István természettudóstól. Jó választás, hálás téma mostanában a dinoszaurusz több kasszasikert megért film főszereplőjeként. Szerencsésen kapcsolódik a rendezvényhez a "Ki mit gyűjt?" felhívás elsőként megvalósult kiállítása. Ez Kiss Dávid őslény- és ásványtani gyűjteménye (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, 6. B.) "Mesél a múlt" címmel. A felhívás egész évben várja azokat a diákokat, akik gyűjteményeiket szívesen bemutatnák, vagy csak gyűjtőtársakat keresnek. Szintén kedden 15-18 óra között ingyenesen iratkozhat be 50, minimálnyugdijon élő idős ember. A rendezvényt a Sopron Megyei Jogú Város Szociális Hivatala támogatja egy sikeres pályázattal. Nekik, ill. az időseknek adnak műsort 18 órakor a kurucdombi nyugdijasklub tagjai. (Október 6-7 között a Gyermek- és Ifjúsági Központban lesz a IX. Idősek Nemzetközi Találkozója.) Örömeikről, bánataikról, életérzéseikről vallanak saját verseikben. A néha fájó gondokat Horváth Alajos népi citeraművész segit eloszlatni hangszerével. Bevezetőjében az ifjúsággal egyet jelentő Sógor Ferenc, a Gyermek- és Ifjúsági Központ Kht. vezetője ossztjaa meg gondolatait az idősekről.

Szerdai napon az Őszi Könyvtári Hét megszokott medrében zajlik az élet. Lesz azonban újdonság is, idén bekapcslódik rendezvényeivel a Nyugat Magyarországi Egyetem Központi Könvtára: 10 órától Kiss Danuta szakinformatikus és Tompa Zsoltné könyvtár-informatikus mutatják be a könyvtár számitógépes szolgáltatásait.
A városi könyvtárban egész héten lesz "Játék a könyvtárban" címmel vetélkedő az Ikva és a Panoráma rádiókkal. Hétfő, kedd, csütörtök a felnőtteké, szerda a gyermekeké, csütörtök a zenét kedvelőké. Ajándékkönyvekkel a Cédrus Könyvkereskedések támogatja a programot. Ugyancsak hagyományosan eltekint a könyvtár ezen a napon a tetemes késedelmi dijaktól, s várja azokat is, akik az eltulajdonított könyveket most visszahoznák. Mindig van visszatrő, aki a visszakereshetőség kedvéért legalább nevével ellátva a könyvtári portán hagyja a könyveket.
Délután 16 órakor "Ügyes kezek" címmel kézműves foglalkozást tat a Gyermekkönyvtár.
Lectori salutem! Üdvözlet az olvasónak! Kis házi ünnepség keretén belül hűséglapot adunk át a legalább 1985 óta beiratkozott olvasóinknak. Emléklapot kap a legfiatalabb, ill. a legidősebb könyvtári tag. Vendégeinknek meglepetés is készül. Nekik, s az érdeklődő soproniaknak mutatja be ifj. Sarkady Sándor helytörténész-könyvtáros "Impressziók" címmel összeállított filmjét. A zenei anyagot Varga Éva zenei könyvtáros szerkesztette. Műsorukhoz Friedrich Károly Soproni Szimfóniája szolgál alapul.

A csütörtöki napra ismét érdekességet tartogatunk. Filmerőszak címmel filmklubsorozat indul. Célja nem az akciófilmek éltetése, hanem annak bemutatása, hogyan használható fel az erőszak okosan, értő felelősségel, ha már szerepe van. A sorozat bevezető előadásának címmel éppen ezért "Kígyóméreg kígyómarás ellen". Utalás ez a cím egyúttal Mihalcsik Zsófiának Balassa Péter esztétéával készitett riportája is. Megnyitó gondolatait az a Mészáros György, Alkalmazott Művészeti Tanszék vezető mondja el, aki a sikeres filmpályázatunkhoz ajánlást írt.

Pénteken délelőtt 10 órakor a Nyugat Magyarországi Egyetem Központi Könyvtárának szakmai napján a közös/osztott katalogizálásról tart előadást és bemutatót Tompa Zsoltné. Ugyancsak október 13-án két óra alatt négy helyszínen várjuk a kedves látogatókat. 15 órakor a Kurucdombi fiókkönyvtárban "Mesélj a szülőföldedről!" címmel lesz prózamondó verseny (Rozália u. 3.) 16 órakor a Habakuk Bábszínház mutatja be a Gyermekkönyvtár Olvasótermében "A három kismalac" című bábelőadást. 17 órakor a Bánfalvi fiókkönyvtárban (Bánfalvi u. 180.) dr. Blümel Ferenc főorvos gondolatait hallgathatják arról, miként lehet irodalommal, könyvvel tenni a család, a lélek békéjéért.

Az Őszi Könyvtári Hét zárására Dakó Judit keramikust és Dárdai Árpád karnagyot várjuk. A két ízig-vérig művész ember arról vall, mit jelent számukra a zene. A sámánversekkel, varázsénekekkel színesített előadás címe: A zene születése, a zene kialakulása, szerepe az ember életében.
Reméljük, jól érzik magukat ismét az Őszi Könvtári Hét rendezvényein. Igyekeztünk gazdag tematikájú programot összeállítani. Bízunk benne, hogy a megnyitókra felkért alkotó emberek kicsit más látásmódja csak kiemeli ezt. Önöknek már csak annyit tehetnek, hogy velünk tartanak. Hiszen Önökért, Önöknek is szeretnénk ezt a hetet emlékezetessé tenni.

Csiszár Ágnes



2000. oktĂłber 04., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület