CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. oktĂłber 04., szerda 00:00


Megmutatni, hogy a könyvtárak nemcsak a könyvkölcsönzés helyei

Őszi Könyvtári Hét pikáns fűszerezéssel

Megmutatni, hogy a könyvtárak nemcsak a könyvkölcsönzés helyei
Őszi Könyvtári Hét pikáns fűszerezéssel

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 1995. október 9-15 között rendezte meg elsőízben az "Ősszefogás a könyvtárakért" cimű akciót. A program célja akkor, azóta is kettős: egyrészt megmutatni, hogy a könyvtárak nemcsak a könyvkölcsönzést tudják, hanem a gazdasági-társadalmi átalakulás alapintézményei is. Másrészt példát adni az összefogásra szakmán, városon, országon belül.
Azóta eltelt öt év. Azóta már hagyománnyá vált. Országszerte is, Sopron városában is. Idén október 9-13 között kerül megrendezésre.

Elsőként hétfőn este 18 órakor író-olvasó találkozót kínálunk. Vegyük alapul T. Horváth József és Fajkusz Attila összeszokott párosát. Keverjük hozzá gondosan mindazokat a költőket, akik műsorukban szerepelnek: Bősze Balázst, Huszár Lászlót, Kerék Imrét, Kövesi Györgyöt, Locsmándi Lászlót és Sarkady Sándort. Válasszunk egy hangulatos címet: Soproni estvék ezüstsíppal. A cím első része utalás Kis János evangélikus püspök-költő kötetére, a cím másik része az 1998-ban Év könyve címet elnyert Kerék Imre kötet címe. Hagyjuk a kettőt összeérni. Fűszerezzük enyhén költészettel, könyvekkel, könyvtáral. Ez a fűszerezés egész héten maradhat, cserélgetve a költészetet az éppen aktuális témára. Mindezek után tálaljunk egy kis ellentétet: Fejér Zoltán festői világát. (Kiállitása még október 15- ig megtekinthető a Festőteremben, Petőfi tér 8.)

Kedden bekapcsolódik már a Gyermekkönyvtár is a rendezvényekbe: 15,30-kor "A dinoszauruszok csodálatos világa" címmel. Ez egy diavetítéssel egybekötött előadás dr. Főzy István természettudóstól. Jó választás, hálás téma mostanában a dinoszaurusz több kasszasikert megért film főszereplőjeként. Szerencsésen kapcsolódik a rendezvényhez a "Ki mit gyűjt?" felhívás elsőként megvalósult kiállítása. Ez Kiss Dávid őslény- és ásványtani gyűjteménye (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, 6. B.) "Mesél a múlt" címmel. A felhívás egész évben várja azokat a diákokat, akik gyűjteményeiket szívesen bemutatnák, vagy csak gyűjtőtársakat keresnek. Szintén kedden 15-18 óra között ingyenesen iratkozhat be 50, minimálnyugdijon élő idős ember. A rendezvényt a Sopron Megyei Jogú Város Szociális Hivatala támogatja egy sikeres pályázattal. Nekik, ill. az időseknek adnak műsort 18 órakor a kurucdombi nyugdijasklub tagjai. (Október 6-7 között a Gyermek- és Ifjúsági Központban lesz a IX. Idősek Nemzetközi Találkozója.) Örömeikről, bánataikról, életérzéseikről vallanak saját verseikben. A néha fájó gondokat Horváth Alajos népi citeraművész segit eloszlatni hangszerével. Bevezetőjében az ifjúsággal egyet jelentő Sógor Ferenc, a Gyermek- és Ifjúsági Központ Kht. vezetője ossztjaa meg gondolatait az idősekről.

Szerdai napon az Őszi Könyvtári Hét megszokott medrében zajlik az élet. Lesz azonban újdonság is, idén bekapcslódik rendezvényeivel a Nyugat Magyarországi Egyetem Központi Könvtára: 10 órától Kiss Danuta szakinformatikus és Tompa Zsoltné könyvtár-informatikus mutatják be a könyvtár számitógépes szolgáltatásait.
A városi könyvtárban egész héten lesz "Játék a könyvtárban" címmel vetélkedő az Ikva és a Panoráma rádiókkal. Hétfő, kedd, csütörtök a felnőtteké, szerda a gyermekeké, csütörtök a zenét kedvelőké. Ajándékkönyvekkel a Cédrus Könyvkereskedések támogatja a programot. Ugyancsak hagyományosan eltekint a könyvtár ezen a napon a tetemes késedelmi dijaktól, s várja azokat is, akik az eltulajdonított könyveket most visszahoznák. Mindig van visszatrő, aki a visszakereshetőség kedvéért legalább nevével ellátva a könyvtári portán hagyja a könyveket.
Délután 16 órakor "Ügyes kezek" címmel kézműves foglalkozást tat a Gyermekkönyvtár.
Lectori salutem! Üdvözlet az olvasónak! Kis házi ünnepség keretén belül hűséglapot adunk át a legalább 1985 óta beiratkozott olvasóinknak. Emléklapot kap a legfiatalabb, ill. a legidősebb könyvtári tag. Vendégeinknek meglepetés is készül. Nekik, s az érdeklődő soproniaknak mutatja be ifj. Sarkady Sándor helytörténész-könyvtáros "Impressziók" címmel összeállított filmjét. A zenei anyagot Varga Éva zenei könyvtáros szerkesztette. Műsorukhoz Friedrich Károly Soproni Szimfóniája szolgál alapul.

A csütörtöki napra ismét érdekességet tartogatunk. Filmerőszak címmel filmklubsorozat indul. Célja nem az akciófilmek éltetése, hanem annak bemutatása, hogyan használható fel az erőszak okosan, értő felelősségel, ha már szerepe van. A sorozat bevezető előadásának címmel éppen ezért "Kígyóméreg kígyómarás ellen". Utalás ez a cím egyúttal Mihalcsik Zsófiának Balassa Péter esztétéával készitett riportája is. Megnyitó gondolatait az a Mészáros György, Alkalmazott Művészeti Tanszék vezető mondja el, aki a sikeres filmpályázatunkhoz ajánlást írt.

Pénteken délelőtt 10 órakor a Nyugat Magyarországi Egyetem Központi Könyvtárának szakmai napján a közös/osztott katalogizálásról tart előadást és bemutatót Tompa Zsoltné. Ugyancsak október 13-án két óra alatt négy helyszínen várjuk a kedves látogatókat. 15 órakor a Kurucdombi fiókkönyvtárban "Mesélj a szülőföldedről!" címmel lesz prózamondó verseny (Rozália u. 3.) 16 órakor a Habakuk Bábszínház mutatja be a Gyermekkönyvtár Olvasótermében "A három kismalac" című bábelőadást. 17 órakor a Bánfalvi fiókkönyvtárban (Bánfalvi u. 180.) dr. Blümel Ferenc főorvos gondolatait hallgathatják arról, miként lehet irodalommal, könyvvel tenni a család, a lélek békéjéért.

Az Őszi Könyvtári Hét zárására Dakó Judit keramikust és Dárdai Árpád karnagyot várjuk. A két ízig-vérig művész ember arról vall, mit jelent számukra a zene. A sámánversekkel, varázsénekekkel színesített előadás címe: A zene születése, a zene kialakulása, szerepe az ember életében.
Reméljük, jól érzik magukat ismét az Őszi Könvtári Hét rendezvényein. Igyekeztünk gazdag tematikájú programot összeállítani. Bízunk benne, hogy a megnyitókra felkért alkotó emberek kicsit más látásmódja csak kiemeli ezt. Önöknek már csak annyit tehetnek, hogy velünk tartanak. Hiszen Önökért, Önöknek is szeretnénk ezt a hetet emlékezetessé tenni.

Csiszár Ágnes