CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Nekrológ helyett

Nekrológ helyett
Dr. Nikolics Károly

Dr.Nikolics Károlyt 82 év után, szeptember 16-án, Teremtője visszahívta magához. Noha sok címet mondhatott magáénak, ezek mindegyikével nemcsak egy keresztet cipelt. Mindig nyílt hitvalló volt, soha nem tagadta meg hitét. Vasárnap kora reggeli sétái a Domonkosok Templomához nem titokban történtek. Ez sok tekintetben szakmai karrierjébe került, minden más, a gyógyszerészet központjával tartott kapcsolat pedig több utazásba, nagyobb fáradságba, mint a "tűz körül" levőknek. Mindezek mellett életével bebizonyította, hogy a fővárostól oly távol is nagyot lehet alkotni egy kis patika szellemi közösségében.
A szellemi keresztek mellé néhány évvel ezelőtt az egészségi problémák is jelentkeztek, melyek a fizikai megpróbáltatást jelentették az örök aktív ember számára. A város az emberi megkésettség jellemző időeltolódásában próbálta honorálni annak az embernek a tevékenységét, aki nemcsak szellemiségében és tisztségében, de a jövőbe mutató ötleteivel, melyek közül a konferenciaváros gondolata most kezd látszani megvalósulni, ma is sorra rá emlékeztet.
Bár betegsége hozzá nem szokott testét megviselte, jobban fájt szellemének az a rabsága, mely a munkában akadályozta. Végig, ha tudat alatt is, de tisztában volt a folyamattal, mely megérintette. Tudatosan, emlékeket, visszaemlékezéseket hátrahagyva, tárgyi emlékeit, iratait rendszerezve készült az útra.
Kár tagadni, hogy abból a szellemiségből, melyet ő képviselt a tudományos életben, a szabadversenyes élet keveset hagyott meg. Napról napra, hétről hétre érezte, felismerte azokat a csapdákat, melyeket felkészületlen, felkészítetlen kollégái (akárcsak az orvosok) nem tudtak elkerülni, melyek azt az etikát rombolták, melyet képviselt minden szakmai területen. Ki tudná megmondani, hogy szerencse volt-e a szerencsétlenségben, az egyéni korlátok mennyire segítették azzal, hogy nem bevételben, hanem a betegben és a tudományban lehetett gondolkodnia.
Minden kornak megvannak a példaképei. Dr. Nikolics Károly sok tekintetben példakép a huszadik század végén. Nekem is, akinek volt szerencsém kora gyermekkoromtól ismerni őt és az ismeretség értékesebb felét a férfikorra átmenteni. Utolsó néhány havi beszélgetéseink pedig még közelebb hozták a szenvedő, keresztet hordó embert méltóságában és teherbírásában, melynek egyik, hosszútávú forrása felesége volt. Isteni ajándékként kapta, meg is érdemelte, akként is fogadta.
Isten veled, Karcsi bácsi! Remélem, hogy találkozunk. R.I.P.

- DI -



2000. szeptember 19., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület