CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Élmény, ha nem is teljesen megszokott

Élmény, ha nem is teljesen megszokott
Varnus Xavér koncertje az Evangélikus Templomban


Az Evangélikus Templomban november 8-án este 7 órakor jótékony célú koncertet adott Varnus Xavér orgonaművész. Mindenképpen dícséretes az a művészben is megfogalmazódott felismerés, miszerint a mindennapi életben nem szétválasztható a média-sztár és a művész, és az elviselendő népszerűség mások megsegítésével kapcsolható össze.
A hétfő esti koncerten Bach, Mozart műveit, valamint egy improvizációt hallgathatott a nagyszámú közönség. Elsőként J.S. Bach c-moll preludiumát és fúgáját adta elő Varnus Xavér. Különösen emlékezetesen jól sikerült a fúga rész. Ezt követte Mozart d-moll fantáziája billentyűs hangszerre, melyet a művész hallhatóan élvezettel, talán kicsit "túl-aprózva", regiszterezve adott elő. A hangverseny minden darabját a tempóválsztásnak a megszokottól eléggé elütő volta jellemezte. Mindjárt hozzá kell tennem, hogy evvel a maga támasztotta nehézséggel az orgonista csaknem mindig jól birkózott meg, tehát a lassú részek jól kitöltöttek, a gyorsak pedig értelmezettek és technikailag megoldottak voltak.
A kis e-moll fantázia és fúga valamint két korálelőjáték után következett az est zenei és előadói csúcspontja, Bach c-moll passacagliája, a variációk széles tárházát és a záró kettős fúga teljes szépségét nyújtva a gondos megvalósításon belül a hallgatónak. (Ennél az egy darabnál nem volt az az érzése az ismertetés írójának, mintha valamiképpen Varnus Xavér únná a darabokat. Ezzel ellentétben nagyon erősnek bizonyult ez a gondolat a három népdalra való hosszú improvizációt követő d-moll toccata és fúga hallgatásakor.)
Virtuóz záró-ráadásdarab után állt fel a közönség, hogy hosszú tapssal jutalmazza meg a művészt, aki nemcsak orgonistaként, de konferanszként is jól szerepelt a hangversenyen a tőle megszokott, kissé szabad, elengedett modorában.
Egészében virtuóz és technikailag nagyon jól, tudatosan és autentikusan megoldott darabokat hallhatott a közönség egyfajta olyan technikai perfekcionismussal előadva, mely ritkán hallható a magyar hangversenytermekben. A zene igazi szépsége a már említett Bach műben érinthette meg a hallgatók szívét, akik egészében nemes célú és jó hangversenyt hallhattak ezen az estén az előadótól hangsúlyozottan Kistétényi Melinda , a nemrég elhúnyt híres magyar művész és zenepedagógus emlékének szentelve.

-DI -



1999. november 08., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület