CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. november 08., hétfő 00:00


Élmény, ha nem is teljesen megszokott

Varnus Xavér koncertje az Evangélikus Templomban

Élmény, ha nem is teljesen megszokott
Varnus Xavér koncertje az Evangélikus Templomban


Az Evangélikus Templomban november 8-án este 7 órakor jótékony célú koncertet adott Varnus Xavér orgonaművész. Mindenképpen dícséretes az a művészben is megfogalmazódott felismerés, miszerint a mindennapi életben nem szétválasztható a média-sztár és a művész, és az elviselendő népszerűség mások megsegítésével kapcsolható össze.
A hétfő esti koncerten Bach, Mozart műveit, valamint egy improvizációt hallgathatott a nagyszámú közönség. Elsőként J.S. Bach c-moll preludiumát és fúgáját adta elő Varnus Xavér. Különösen emlékezetesen jól sikerült a fúga rész. Ezt követte Mozart d-moll fantáziája billentyűs hangszerre, melyet a művész hallhatóan élvezettel, talán kicsit "túl-aprózva", regiszterezve adott elő. A hangverseny minden darabját a tempóválsztásnak a megszokottól eléggé elütő volta jellemezte. Mindjárt hozzá kell tennem, hogy evvel a maga támasztotta nehézséggel az orgonista csaknem mindig jól birkózott meg, tehát a lassú részek jól kitöltöttek, a gyorsak pedig értelmezettek és technikailag megoldottak voltak.
A kis e-moll fantázia és fúga valamint két korálelőjáték után következett az est zenei és előadói csúcspontja, Bach c-moll passacagliája, a variációk széles tárházát és a záró kettős fúga teljes szépségét nyújtva a gondos megvalósításon belül a hallgatónak. (Ennél az egy darabnál nem volt az az érzése az ismertetés írójának, mintha valamiképpen Varnus Xavér únná a darabokat. Ezzel ellentétben nagyon erősnek bizonyult ez a gondolat a három népdalra való hosszú improvizációt követő d-moll toccata és fúga hallgatásakor.)
Virtuóz záró-ráadásdarab után állt fel a közönség, hogy hosszú tapssal jutalmazza meg a művészt, aki nemcsak orgonistaként, de konferanszként is jól szerepelt a hangversenyen a tőle megszokott, kissé szabad, elengedett modorában.
Egészében virtuóz és technikailag nagyon jól, tudatosan és autentikusan megoldott darabokat hallhatott a közönség egyfajta olyan technikai perfekcionismussal előadva, mely ritkán hallható a magyar hangversenytermekben. A zene igazi szépsége a már említett Bach műben érinthette meg a hallgatók szívét, akik egészében nemes célú és jó hangversenyt hallhattak ezen az estén az előadótól hangsúlyozottan Kistétényi Melinda , a nemrég elhúnyt híres magyar művész és zenepedagógus emlékének szentelve.

-DI -