CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mesélj a szülőföldedről! (Mesélj nekünk, felnőtteknek a jövőnkről!)

Mesélj a szülőföldedről! (Mesélj nekünk, felnőtteknek a jövőnkről!)
Helytörténeti mesemondó verseny

A Városi Könyvtár Kurucdombi fiókkönyvtára és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni csoportja helytörténeti mesemondó versenyt szervezett. A márciusban, minden általános iskolában meghirdetett versenyt nagy érdeklődés kísérte: sokan vették igénybe azt a lehetőséget, hogy kedvezményes busz-kirándulások segítségével sok monda, fennmaradt történet tárgyi emlékeit tekinthették meg a nyáron.
A több, mint félszáz jelentkező, akik közül többen csak "iskolai selejtező" után kerülhettek a két helyen működő, két zsűri elé, 3 korcsoportban versengett péntek délután, és az értékelés is így történt.
Külön csoportot képeztek a nagy létszámban jelentkező ötödikes általános iskolások, a másik két korcsoport ez alatt és efölött képviselte a 8 osztályos iskolák növendékeit.
A két zsűri elnöke Földes Tamásné és Németh Éva voltak. Maratoni, 3-3 1/2 órás versengés után született meg az eredmény: egy-egy első hely valamint két-két második és harmadik hely került kiosztásra. Minden gyermek kapott a részvételről oklevelet és jutalmul könyvutalványt.
Kelemen Endréné szervezésének és mérhetetlenül sok munkájának köszönhető, hogy a résztvevők akár a kirándulások emlékanyagával megerősítve, akár anélkül, de irodalommal ellátva indulhattak a versenyen. Az ő gondoskodása kísérte végig szerető figyelemmel a szereplők teljesítményét, magyarázta szociális hátterüket, hiszen az indulók jó része az "ő gyereke" a fiókkönyvtárban.
A versengés nemes volt, de nem mentes emberi gyarlóságoktól sem, csak a szereplők és kísérőik toleranciájának köszönhető, hogy némely iskola felkészületlen diákja nem került a "leállítás" sorsára. Sokan panaszkodnak manapság az egyházi iskolák előnyös megkülönböztetésére. A semleges témaválasztás ellenére a diszkriminációnak tűnő fogadtatást most az állami iskolák részéről tapasztaltuk.
A verseny befejeztével, vendégeinkkel együtt megbeszélést tartottunk. Együtt és hangosan átgondoltuk a verseny erényeit, és ötletek születtek arról, hogyan lehetne még több gyereket bevonni, még szélesebb körben lehetőséget biztosítani számukra.
Jó helyre és jó célra használtuk fel azt a gazdasági keretet, mely a rendelkezésünkre állt. Szükséges, hogy folytatódjék a versengés nemes célokkal, feladat elé állítva felkészítőt és felkészülőt egyaránt. Tervezzük, hogy a gyermekek önkifejezési formáit kibővítve más művészeti ágakat is "beépítünk" a keretbe, melyet időben, mint idén, és szellemi-gyakorlati segítségnyújtással, ugyancsak, mint ez évben, meghirdetünk.
Ezek a gyerekek ugyanis a múltról beszéltek, de a jelent és a jövő egy részét vetítették elénk annak, csak annak a kis, belátható terület emlékeinek feltárásával, mely a Kurucdomb tetejéről, a Szélmalomtól látható.
- DI -



2000. október 15., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület