CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. október 15., vasárnap 00:00


Mesélj a szülőföldedről! (Mesélj nekünk, felnőtteknek a jövőnkről!)

Helytörténeti mesemondó verseny

Mesélj a szülőföldedről! (Mesélj nekünk, felnőtteknek a jövőnkről!)
Helytörténeti mesemondó verseny

A Városi Könyvtár Kurucdombi fiókkönyvtára és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni csoportja helytörténeti mesemondó versenyt szervezett. A márciusban, minden általános iskolában meghirdetett versenyt nagy érdeklődés kísérte: sokan vették igénybe azt a lehetőséget, hogy kedvezményes busz-kirándulások segítségével sok monda, fennmaradt történet tárgyi emlékeit tekinthették meg a nyáron.
A több, mint félszáz jelentkező, akik közül többen csak "iskolai selejtező" után kerülhettek a két helyen működő, két zsűri elé, 3 korcsoportban versengett péntek délután, és az értékelés is így történt.
Külön csoportot képeztek a nagy létszámban jelentkező ötödikes általános iskolások, a másik két korcsoport ez alatt és efölött képviselte a 8 osztályos iskolák növendékeit.
A két zsűri elnöke Földes Tamásné és Németh Éva voltak. Maratoni, 3-3 1/2 órás versengés után született meg az eredmény: egy-egy első hely valamint két-két második és harmadik hely került kiosztásra. Minden gyermek kapott a részvételről oklevelet és jutalmul könyvutalványt.
Kelemen Endréné szervezésének és mérhetetlenül sok munkájának köszönhető, hogy a résztvevők akár a kirándulások emlékanyagával megerősítve, akár anélkül, de irodalommal ellátva indulhattak a versenyen. Az ő gondoskodása kísérte végig szerető figyelemmel a szereplők teljesítményét, magyarázta szociális hátterüket, hiszen az indulók jó része az "ő gyereke" a fiókkönyvtárban.
A versengés nemes volt, de nem mentes emberi gyarlóságoktól sem, csak a szereplők és kísérőik toleranciájának köszönhető, hogy némely iskola felkészületlen diákja nem került a "leállítás" sorsára. Sokan panaszkodnak manapság az egyházi iskolák előnyös megkülönböztetésére. A semleges témaválasztás ellenére a diszkriminációnak tűnő fogadtatást most az állami iskolák részéről tapasztaltuk.
A verseny befejeztével, vendégeinkkel együtt megbeszélést tartottunk. Együtt és hangosan átgondoltuk a verseny erényeit, és ötletek születtek arról, hogyan lehetne még több gyereket bevonni, még szélesebb körben lehetőséget biztosítani számukra.
Jó helyre és jó célra használtuk fel azt a gazdasági keretet, mely a rendelkezésünkre állt. Szükséges, hogy folytatódjék a versengés nemes célokkal, feladat elé állítva felkészítőt és felkészülőt egyaránt. Tervezzük, hogy a gyermekek önkifejezési formáit kibővítve más művészeti ágakat is "beépítünk" a keretbe, melyet időben, mint idén, és szellemi-gyakorlati segítségnyújtással, ugyancsak, mint ez évben, meghirdetünk.
Ezek a gyerekek ugyanis a múltról beszéltek, de a jelent és a jövő egy részét vetítették elénk annak, csak annak a kis, belátható terület emlékeinek feltárásával, mely a Kurucdomb tetejéről, a Szélmalomtól látható.
- DI -