CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

a maga szemével nem az embert, vagy a tárgyat láttatja, hanem az érzelmet magát

a maga szemével nem az embert, vagy a tárgyat láttatja, hanem az érzelmet magát
Melega István fotói az Erdélyi Házban

Melega István az erdélyi Máramarosszigeten született. 1980 óta él Magyarországon, 1984-től Nagykanizsán.
Saját vallomása szerint elégedett embernek tartja magát, mert egész életében azt tehette, ami számára vonzó, mindig is egy egész embert követelő alkotó pályának élhetett. Alkalmazott grafikával, annak is a tervező, a mindig újat kereső, radikalizmusában hatni akaró formájával foglalkozott. Új kifejezési módok útját járva a színes grafika, a rajz, a pasztell, az akvarell, a vegyes technika, a kisplasztika, a karikatúra és a fotó szintén mind fellelhető képi kifejezéstárában.


Sz. Nagy Sándor festőművész megnyitó beszédet mond

A soproni Erdélyi Házba ezúttal fotóit hozta el a művész.
A fotó elismerten önálló képzőművészeti műfaj. Melega István fényképeinek egy része úgy adja vissza a tárgyak valósághű megjelenését, hogy az észrevétlen részleteket leleplezi.
Zöldségek, gyümölcsök, egyéb termények mikrovilága, a hétköznapi tárgyak egyszerűségében rejlő misztikus láttatás által felfedezhető lírai részletek, színek és formák összhangjában alkotnak kompozíciós egységet.
Melega István képei nem dokumentálnak, hanem koncepcionális, kreatív fotográfiát képviselnek. A művész magát foto-grafikusnak tartja; témáját a grafika irányából közelíti meg, az objektív beiktatásával. Felvételei megkomponáltak, impresszionista és szürrealista elemek sokaságát tartalmazzák.


Felvételeinek másik része fény- és árnyékmintákba dermeszti az eleven eseményeket. A kamera optikai rendszere átveszi a szem-, a fényérzékeny film, emulzió, és papír a művész eszközeinek szerepét. Az objektíven és egész pontosan rögzített valóság a felületek visszaverte fények tónuskülönbsége folytán árnyaltabb és bonyolultabb vizuális megfogalmazásokra ad lehetőséget. Ezekre a művekre a fények, formák kompozíciós egymásba hatolása a jellemző. A fény-grafikaként definiált képeken - a műfaji meghatározás az alkotótól származik - elfordult, elmozdult tárgyak fény-árnyék-szín játéka folytán rögzül az igen pontosan megkomponált kép.

Melega István fekete-fehér monokróm világa a több tónus révén árnyaltan jeleníti meg belső énjének megnyilvánulásait.
Az erotikummal telített aktfotók áttetszősége, szórt fénye nemesen finom megfogalmazásban emelkedettséget sugall. Az erotikum - asszociációkban - nemcsak aktfotóin, hanem első látásra csendéleteknek tűnő kompozícióiban is többnyire jelen van. A művész a maga szemével nem az embert vagy a tárgyat láttatja, hanem az érzelmet magát.

A grafikusművész fotókiállítása a mindennapok tárgyainak és történéseinek képi világát szépségükben tárja elénk, úgy hogy a különleges szemlélés lehetőségét mindenkinek felkínálja. A kiállítás két hétig látható a soproni Fövényverem utcai Erdélyi Házban.

szöveg és fotó Tóth Éva



2000. szeptember 24., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület