CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

"Minden szabad nekem, de nem minden hasznos"

"Minden szabad nekem, de nem minden hasznos".
Losonci Lilla kiállítása

Március 5-én nyílt meg Losonci Lilla kiállítása a Pannónia Med Hotelban. A kiállításra invitált potenciális látogatók még a meghívón szereplő festmény alapján is azt hihetnék, valamiféle értékre, szépségre hívattak meg a Pannónia Med Hotel meghívójával. Ezt az érzést erősíthetik a hotel eddigi kiállításai részben-egészében. A papír hangzatos szövege sok, lehetőségében tartalmas forrásról "árulkodik", és sok nagy név szerepel rajta: amerikai elnökök, akik úgy látszik, politikában jóval nagyobbak, mint ízlésben (bár ezt Clinton utolsó "választása" óta már mi is tudjuk).
Le kell szögeznem, hogy a kritikát író is ember, és nagyon rossz érzés fog el minden alkalommal, amikor jót nem írhatok, mert nem szabad. Egyetlen mentségem, ha ezzel másokat "mentek meg" valamitől, ami még rosszabb.
A Pannónia Med Hotelban ugyanis egy giccs-kiállítás látható. A századelő köz- és "alp(olg)ári" lakásának másolatai itt "élőben és eredetiben díszítik" a falakat. Ez a "művészet" addig megbocsátható, amíg valaki saját magának, kizárólag "saját és belső használatra" festi a képeket. Mihelyst azonban másoknak mutatja, árt vele. A szabad(os)ság jegyében ezt lehet vállalni rendezőként és kiállítóként, de használni vele biztosan nem!
A meghívón szereplő kép - így, reprodukcióban, mert a kiállításon az nem is látható - messze jobb bármely itt látható festménynél. Abba már nem szeretnék belemenni, hogy realista-naturalista megoldásaiban itt is vannak hiányosságok, megoldatlan problémák. Arra a kérdésre vagyok kénytelen asszociálni, hogy ez a szabadság jobb-e vagy a vele egyedül összevethető kötelező szoc.real. a maga idejében?
Kár, hogy a Tavaszi Napok programjába is belekerült ez a kiállítás, mert így azon is ront, ami közvetlen kapcsolatban nincs is vele. Sajnos, ezek a hatások ugyanis - annyi minden mással együtt - nem "higíthatók".
- DI -



2000. március 07., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület