CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. március 07., kedd 00:00


"Minden szabad nekem, de nem minden hasznos"

Losonci Lilla kiállítása

"Minden szabad nekem, de nem minden hasznos".
Losonci Lilla kiállítása

Március 5-én nyílt meg Losonci Lilla kiállítása a Pannónia Med Hotelban. A kiállításra invitált potenciális látogatók még a meghívón szereplő festmény alapján is azt hihetnék, valamiféle értékre, szépségre hívattak meg a Pannónia Med Hotel meghívójával. Ezt az érzést erősíthetik a hotel eddigi kiállításai részben-egészében. A papír hangzatos szövege sok, lehetőségében tartalmas forrásról "árulkodik", és sok nagy név szerepel rajta: amerikai elnökök, akik úgy látszik, politikában jóval nagyobbak, mint ízlésben (bár ezt Clinton utolsó "választása" óta már mi is tudjuk).
Le kell szögeznem, hogy a kritikát író is ember, és nagyon rossz érzés fog el minden alkalommal, amikor jót nem írhatok, mert nem szabad. Egyetlen mentségem, ha ezzel másokat "mentek meg" valamitől, ami még rosszabb.
A Pannónia Med Hotelban ugyanis egy giccs-kiállítás látható. A századelő köz- és "alp(olg)ári" lakásának másolatai itt "élőben és eredetiben díszítik" a falakat. Ez a "művészet" addig megbocsátható, amíg valaki saját magának, kizárólag "saját és belső használatra" festi a képeket. Mihelyst azonban másoknak mutatja, árt vele. A szabad(os)ság jegyében ezt lehet vállalni rendezőként és kiállítóként, de használni vele biztosan nem!
A meghívón szereplő kép - így, reprodukcióban, mert a kiállításon az nem is látható - messze jobb bármely itt látható festménynél. Abba már nem szeretnék belemenni, hogy realista-naturalista megoldásaiban itt is vannak hiányosságok, megoldatlan problémák. Arra a kérdésre vagyok kénytelen asszociálni, hogy ez a szabadság jobb-e vagy a vele egyedül összevethető kötelező szoc.real. a maga idejében?
Kár, hogy a Tavaszi Napok programjába is belekerült ez a kiállítás, mert így azon is ront, ami közvetlen kapcsolatban nincs is vele. Sajnos, ezek a hatások ugyanis - annyi minden mással együtt - nem "higíthatók".
- DI -