CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Október végén

Október végén
Lacrima rerum

Magam sem tudnám talán jelentését, ha a szavakkal csak külön találkoztam volna. A lacrima (=könnyek, lacromoso, lacrimosa=könnyesen vagy Mozarttal együtt sírva ) és rerum(=a "dolgok" szó ragozott alakja, eredetileg res) összetétele a latin egyik utánozhatatlan és talán mélységében teljesen megfejthetetlen szóösszetétele.
Teljes fordítása annyit jelent: könnyek a dolgok miatt.
Igen, a könnyeket női dolgoknak szoktuk nevezni, feminin eszköznek. A férfiak egy bizonyos korban nem szeretnek - legalábbis nyilvánosan - sírni. Aztán az ügyből ügyek lesznek, mint gyökér a földbe, mind mélyebbre hatolnak, részben kitéphetetlenül. Hozzá jönnek még az alkalmi dolgok, melyek kikerülhetetlen találkozást jelentenek az elmúlással. Dolgok, melyek gyűlnek bennünk, feltolulnak a mélyből, s bensőnk, mint Augiasz istállója telik, telik és újra telik. Herkulesek nem lévén és érzésben gazdagodván, mintegy a megtelt szikla könnyebbüléseként, forrásként a felszínre kerülnek a könnyek, és átmenetileg megkönnyebbülünk.


Lacrima rerum. Amikor minden dologban magunkkal találkozunk, amikor az őszi átszíneződésben, a rég nem látott ismerős ráncainak gyarapodásában saját végességünkre asszociálunk. Mert a könnyek végsősoron a saját dolgaink miatt vannak. Akaratlan és titkolhatóan, de megszüntethetetlenül, illetve a szemek szárazsága már nem a kedves, a vágyott állapot.
Nem tudom, hogy a közelgő temetőlátogatásokról tudok-e még újat írni, hiszen már annyit írtam. A "lacrima rerum" egy kicsit beljebb, "házközelbe" hozza a világító temetőket, és a mécseseket elfújhatatlanná, örökké teszi. Mert dolgok mindig lesznek, könnyek - reményeink szerint - nem. Egykor voltunk már, s reméljük - talán éppen a könnyek segítségével - leszünk is elég bátrak a dolgok természetes lefolyását elfogadni.
- DI -



2000. október 19., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület