CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szovátai festőművész akvarelljei az Erdélyi Házban

Szovátai festőművész akvarelljei az Erdélyi Házban
Kuti Dénes

Kuti Dénes 1976-ban a Kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, azóta Szovátán él és alkot. Festményeit ihlető táj a csodálatos Sóvidék.


Sz. Nagy Sándor festőművész megnyitó beszédet mond

Az ókori Róma máig létező útmaradványai, feltárt aknaüregei, bányászeszközei, érmék és egyéb leletek tanúskodnak arról, hogy a rómaiak fontos hadiútja vezetett erre, amely mellett sóbányászattal foglalkozó állandó állomáshelyük volt. A középkorban Erdély függetlenségét arannyal és az itt bányászott sóval fizették meg.
Orbán Balázs A Székelyföld leírásában Szováta és környékének természeti kincséről, a sóról így ír: "Más országokban ahhoz csak terhes munkával jutnak, nagy erőfeszítéssel hatolnak be a föld gyomrába, vagy mesterségesen állítják elő, míg Székelyföldön egész hegyláncolatokat alkotva emelkedik a föld szintje fölé".

Jól szervezett, homogén közösség a székely faluközösség. Sokadalmak, vásárok alkalmával a legtöbb famunkát a sóvidékiek vitték: a fenyőfából készült lajtorjákat, faragott gerendákat, esőcsatornákat, a siklódiak, kümödiek, szolokmaiak készítette villákat, gereblyéket, tilolókat, sulykokat, vetőszeget, osztovátát, mángorlót, orsót és jármot. E leleményes falvak lakói építették a csodálatos gerenda- és borona házakat, díszes tornácokkal faragott oszlopokkal. Kós Károly egy egész könyvet írt a Kis-Küküllő vidéki csodálatos népi építkezésről.


Kuti Dénes alkotásaiban e vidék érintetlen természeti szépségeit tárja elénk. A jelenkori főutak elkerülték e vidéket, s talán ennek is köszönhető, hogy a Sóvidék jellegzetes építészeti remekei - a mára többnyire elnéptelenedő falvakban - megmaradtak. Az erdőszéli táj, a kanyargó erdei utak, fedett hidak szintén a művész érdeklődésének középpontját képezik. Dokumentarista szerepet vállalva igyekszik megörökíteni az utókor számára a remek formájú falusi házakat környezetükkel, udvari épületeikkel, kapuikkal.

A zsindelytetők, a fehérre meszelt világító falak, a gémeskutak, a fedett és boltíves faragott gyalogkapuk, terméskőből rakott magas házalapok, kőfalak mind-mind a Sóvidék sajátos és hagyományos formái. E gazdag formavilágot Kuti Dénes mesterien kidolgozott színvilága emeli művészi szintre.
Zöldjei mozaikszerűen vibrálnak, optikailag mégis szerves egységet képeznek, a színhatás fokozásának technikája figyelemre méltó. Mindez a falusi - többnyire alsó- és felső-sófalvi - utcarészletekre, tornácos házakra, udvarrészletekre érvényes.


Az akvarelltechnikával készült, különböző felületű - köztük zsírpapírra festett - képek színvilága, kidolgozottságuk ellenére, az említett formakultúra autenticitásának tényével együtt is a tájképek - erdőrészletek, domboldalak, fenyvesek - esetében szokatlanul hat. Míg Kuti Dénes falusi utcaképeinek különleges, kevert zöldjei hitelesek, addig a tájképein - értsd nem utcarészletek - ugyanezen fénnyel teli zöldek valószínűtlenül, sőt idegenül hatnak. A sóvidéki erdők, fenyvesek, tisztások, legelők még verőfényben sem ilyen zöldek.
A mindent domináló, idegenül ható színvilág akár üzenetértékű is lehetne, amennyiben valakinek a dekódolás ez esetben sikerülne.

A képek szemlélése során előnyben feltétlenül azok voltak (vannak), akik nem jártak még a Sóvidéken, akik nem látták, amint - Orbán Balázzsal szólva megint - "a fellegekig emelkedő havas-csúcsok csodás alakzatú sziklaormait sötét fenyvesek koronázzák, míg alantabb a hegységeket ős tölgy- és bükkrengetegek árnyalják."
Talán ők azok, akik érzelmi kötődéstől mentesen és a hely ismeretének hiányában nem kapták fel a fejüket a művész azon kijelentésere sem, hogy ő valójában az olajtechnikát kedveli, és többnyire azt műveli. Talán ez lehet tájképei esetében a színvilág "értelmezésének" kulcsa.

Kuti Dénes festőművész kiállítása október 19-ig látható az Erdélyi Házban, a Fövényverem utca 15. szám alatt.



2000. október 09., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület