CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

a drót,az üvegszál-fény-lézer és a kinyújtott kéz

a drót, az üvegszál-fény-lézer és a kinyújtott kéz
Kommunikáció, de milyen fokon?

Grafika: D. Hoffer E.

Mi kell a kommunikációhoz? A legfontosabb nyilván a két fél, akiket az egymásnak közlendő és az igény a párbeszédre valamilyen módon összeköt.
Mint cseppben a tenger, egy-egy összeköttetésben benne van egész világunk: tendenciák olvashatók ki belőle, jellemezhető az ember, aki az individualizációval együtt veszni érez valamit korábbi önmagából, és ezt a technikai tökély megvalósításával szeretné valamiképpen orvosolni.
Jelentős táborok alakultak ki - időben megelőzve a virtuális cyber-tér kialakulását -, és miközben a sátrak együttese nem értelmezhető ma már földrajzi egységként, mégis szellemi szögesdróttal fonták körül magukat a táborok lakói.
Egyidőben azzal, hogy belső torzulásaink tükreként jelennek meg a reklámok a médiában, és a bitek elképzelhetetlen többszörösére rúgnak az összekötő szálak kapacitásai - az adatok iránya nem változik-, kulturális tartalmuk és a magukat elszigetelők aránya talán nő.

A demokrácia vélemény-nyilvánítási szabadossága odáig terjed, hogy már nyíltan felvethető annak jogossága: szabad-e egyáltalán két tábor között kommunikálni; és kétségbe vonható az érintkezésnek minden formája, mely a Föld szellemi parcelláit kohéziós erőként egybe tartaná.
Ugyanakkor a cybertér résztulajdonosa két adatsor között felmentve érzi magát minden más típusú kapcsolattól. Ma már nem lenne túlságosan meglepő, ha a levelezőlisták szellemi fogságában vegetáló a szünetmentes tápegység kimerülése után szobájából kilépve a teljes atom-sivatagban találhatná magát.
Hétköznapi formában is, de ami a legmegdöbbentőbb, "hivatásos" körökben is a meglepetés erejével hat az egy pohár víz hatása a betegre, az udvarias gesztus a találkozáskor, az érdeklődés a puszta megléten (a "how do you do"-n) kívül.
Mielőtt bárki is belemagyarázná ebbe a kis írásba a szándékot, hogy minden technika csak rossz lehet, szeretném kijelenteni, hogy nem így gondoltam. Pusztán azt állítom, hogy van, ahol a valóság tere mással nem pótolható, és vannak olyan kapcsolat-hiányok, melyek elvi szinten létezését nem az összekötő drót (üvegszál, fény, lézer stb.) kapacitása, hanem a belátó szeretet, a kinyújtott, segítő kéz aktivitása szünteti meg.


Minden olvasónkat szeretettel hívom és várom a Magyar Kultúra Napján, január 22-én, szombaton 18 órakor a volt Vármegyeháza (Fő tér 5.) dísztermébe, ahol Dr. Gimesi Szabolcs polgármester úr megnyitásával, a Fidelissima kórus és S.Tóth József színművész úr közreműködésével ünnepséget rendez a Kálvin Kör és a KÉSZ Soproni Csoportja. Az alkalmat megtisztelők Dr. Várszegi Asztrik OSB püspök, pannonhalmi főapát előadását hallgathatják meg
A hagyomány üzenete a mának
A kommunikáció kultúrája
címmel.

- DI -



2000. január 16., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület