CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A Soproni Katolikus Konvent múltja, jelene és jövője

A Soproni Katolikus Konvent múltja, jelene és jövője

375 év az emberért

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Soproni Csoportja május 26-án tartott összejövetelén Dr. Dívós Lajos, a Katolikus Konvent elnöke tartott előadást "A Katolikus Konvent múltja és jelene" címmel. Beszédének első felében az előadó röviden utalt a Katolikus Konvent megalakulásának körülményeire. (Kevesen tudják, hogy az Árpádház kihalása után a Sopronban is létrejött foglalkozási és egyházi céheknek komoly jótékonykodási - karitatív - szerepe volt. 1565.április 24-én, Szent György napján Sopron város tanácsa és képviselete kimondotta, hogy csak a "tiszta" evangélikus hitet fogadja el. 1597., a klosterrat-i vizitáció ideje, amikor mindösszesen 20 katolikus családot találtak Sopronban.)
A céhek megszűnésével ill. funkcióik teljesítetlensége miatt a reformációt követően Sopronban a megalakult Katolikus Status kezelte a céhvagyonokat. Ezen civil szervezetnek - világritkaság-számba menő - utóda a jövőre 375 éves Soproni Katolikus Konvent, mely tevékenységével nagyban hozzájárult a Katolikus Egyház fennmaradásához Sopronban és jelenleg is aktív tevékenységet folytat.
Kezdettől megalakult - és ma is működő bizottságai - a gazdasági, iskolaügyi, segélyezési munkában példaadóan képviselték a Katolikus Egyház és a szegények érdekeit.


A történelem viharai a Konventet sem kímélték, de a mindig változó körülmények között is voltak olyan korszakok, melyeket arany és ezüstkornak szokás nevezni (előbbit Dr Schwartz Miklós elnök és Póda Endre városplébános, alelnök személye jelzi 1875-től, utóbbi alatt pedig az 1926-1945-ig tartó idoszakot értjük.) Ez utóbbi alatt keletkezett a Konventnek a legújabb időkig érvényes szabályzata, mely sok mindenben időben messze megelőzte a Christifideles Laici néven közismertté vált II.Vatikáni zsinati dokumentumot is.
Dr. Dívós Lajos az államosítás és a pártállam nehéz idejére emlékezve említette a Konvent önképző lehetőségeit, melyeket "házon belül" a legszegényebb és -nehezebb időkben is gyakoroltak. A teremben ülők között volt az a 86 éves Dr. Takácsi Nagy András, akinek mérhetetlen munkabírása és szakértelme tette lehetővé, hogy a rendszerváltozáskor a Konvent a pontos és teljes leltári igénnyel állhatott elő, melyeket részben teljesítettek, részben még folyamatban levő ügyekről beszélhetünk.
A jövőre 375 éves Konventnek tervei között szerepel a 12000 sírhelyes temető fenntartása mellett a jubileumi évben a Konvent teljes történetének könyv alakban megjelentetése, zarándoklat a 2000. évben Rómába és szeretné elérni állandó kiállításának megújítását. A jubileumi év pedig jó alkalom lehet arra, hogy a szentév alkalmából kölcsönösen békejobbjukat nyújtsák egymásnak a történelmi egyházak, melyeket a már régóta az ökumené szellemében tevékenykedő Soproni Katolikus Konvent kialakulását megelőzően és működése alatt is számos kölcsönös sérelem ért. Ehhez partner kíván lenni a mindig megújulásra kész Katolikus Konvent.



- DI -



1999. május 27., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület