CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. május 27., csütörtök 00:00


A Soproni Katolikus Konvent múltja, jelene és jövője

375 év az emberért

A Soproni Katolikus Konvent múltja, jelene és jövője

375 év az emberért

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Soproni Csoportja május 26-án tartott összejövetelén Dr. Dívós Lajos, a Katolikus Konvent elnöke tartott előadást "A Katolikus Konvent múltja és jelene" címmel. Beszédének első felében az előadó röviden utalt a Katolikus Konvent megalakulásának körülményeire. (Kevesen tudják, hogy az Árpádház kihalása után a Sopronban is létrejött foglalkozási és egyházi céheknek komoly jótékonykodási - karitatív - szerepe volt. 1565.április 24-én, Szent György napján Sopron város tanácsa és képviselete kimondotta, hogy csak a "tiszta" evangélikus hitet fogadja el. 1597., a klosterrat-i vizitáció ideje, amikor mindösszesen 20 katolikus családot találtak Sopronban.)
A céhek megszűnésével ill. funkcióik teljesítetlensége miatt a reformációt követően Sopronban a megalakult Katolikus Status kezelte a céhvagyonokat. Ezen civil szervezetnek - világritkaság-számba menő - utóda a jövőre 375 éves Soproni Katolikus Konvent, mely tevékenységével nagyban hozzájárult a Katolikus Egyház fennmaradásához Sopronban és jelenleg is aktív tevékenységet folytat.
Kezdettől megalakult - és ma is működő bizottságai - a gazdasági, iskolaügyi, segélyezési munkában példaadóan képviselték a Katolikus Egyház és a szegények érdekeit.


A történelem viharai a Konventet sem kímélték, de a mindig változó körülmények között is voltak olyan korszakok, melyeket arany és ezüstkornak szokás nevezni (előbbit Dr Schwartz Miklós elnök és Póda Endre városplébános, alelnök személye jelzi 1875-től, utóbbi alatt pedig az 1926-1945-ig tartó idoszakot értjük.) Ez utóbbi alatt keletkezett a Konventnek a legújabb időkig érvényes szabályzata, mely sok mindenben időben messze megelőzte a Christifideles Laici néven közismertté vált II.Vatikáni zsinati dokumentumot is.
Dr. Dívós Lajos az államosítás és a pártállam nehéz idejére emlékezve említette a Konvent önképző lehetőségeit, melyeket "házon belül" a legszegényebb és -nehezebb időkben is gyakoroltak. A teremben ülők között volt az a 86 éves Dr. Takácsi Nagy András, akinek mérhetetlen munkabírása és szakértelme tette lehetővé, hogy a rendszerváltozáskor a Konvent a pontos és teljes leltári igénnyel állhatott elő, melyeket részben teljesítettek, részben még folyamatban levő ügyekről beszélhetünk.
A jövőre 375 éves Konventnek tervei között szerepel a 12000 sírhelyes temető fenntartása mellett a jubileumi évben a Konvent teljes történetének könyv alakban megjelentetése, zarándoklat a 2000. évben Rómába és szeretné elérni állandó kiállításának megújítását. A jubileumi év pedig jó alkalom lehet arra, hogy a szentév alkalmából kölcsönösen békejobbjukat nyújtsák egymásnak a történelmi egyházak, melyeket a már régóta az ökumené szellemében tevékenykedő Soproni Katolikus Konvent kialakulását megelőzően és működése alatt is számos kölcsönös sérelem ért. Ehhez partner kíván lenni a mindig megújulásra kész Katolikus Konvent.



- DI -