CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hol vagy, István király?

Hol vagy, István király?
Ki volt és kicsoda a fütyülős barack?

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén annyi Szent István-szobrot avattak az országban (a Milenniumi Bizottság szobroktól és könyvektől nem sajnálta a pénzt), így, ha legközelebb a falu közepét keressük, nyugodtan kérdezzük meg, merre van a Szent István-szobor?
Hogy mire fogjuk használni (találkahely, triumfalista ünnepség, szoborrongálás vagy egyszerű helyrajzi számítás), még nem tudható. Egy biztos: az országimázs központ figyelmébe ajánlom augusztus 22-i tapasztalatom, Tihanyban, a Borsos-kiállításon.
Éppen megyünk befelé a kiállításra, mely anyagának nagy részét könyvben, egy gyönyörű kiadványban (vajon egy szobor árából miért nem telt egy új, keresett kiadásra?), amikor egy kis mitugrász idegenvezető jön kifelé az előtérből, hogy ő a csoportját ide be nem hozza, ennek a rajzolónak(!!) a kiállítására, mert nekik Kecskemétre kell sietniük. A jegyeladó hölgy jegyezte meg, hogy az idegenvezető úr nem tudta, Borsos Miklós kicsoda.

Én, a magam randa módján meg is jegyeztem, hogy kár is lenne ide beterelni őket, hiszen csak ártana nekik - a fütyülős barack nagyobb vonzerő. A kis dupla-mínuszos (bicepsz- és agyméret) idegenvezető kikérte magának megjegyzésem. Mondtam is magamnak,hogy én itt nem sokáig lennék alkalmazásban, mert még egy ilyen ürge és indulhat az urológia-szakrendelés Tihanyban.
Amikor a cinikus, de szellemes "Bumeráng" műsort hallgattam a Sláger Rádióban, menet közben, túlzásnak tartottam a válaszokat. Most már nem. Lényegesen kevesebb szobrot kellett volna emelnünk, lényegesen kevesebb petárdát kilőnünk és több, hasonló idegenvezetőt fellőnünk a Holdra, hogy országimázsról szó lehessen. Valaki ebben az országban alapvető tévedésben van. A tévedés abban áll, hogy a vendég ...-t kell ki......nunk, és nem értékeinket bemutatnunk.
Persze, erre, mondjuk egy angolszász csoport esetén nagyobb reményünk lett volna, ha Henry Moore-ra reflektál az ajtóban az idegenvezető, ez az idegenvezető. A többiekre természetesen mindez nem vonatkozik....(?), hiszen nyilván mindezt nálam sokkal jobban tudják. Hogy voltak-e Tihanyban? Hát, elég hullámos volt a víz.

- DI -



2000. augusztus 22., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület