CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. augusztus 22., kedd 00:00


Hol vagy, István király?

Ki volt és kicsoda a fütyülős barack?

Hol vagy, István király?
Ki volt és kicsoda a fütyülős barack?

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén annyi Szent István-szobrot avattak az országban (a Milenniumi Bizottság szobroktól és könyvektől nem sajnálta a pénzt), így, ha legközelebb a falu közepét keressük, nyugodtan kérdezzük meg, merre van a Szent István-szobor?
Hogy mire fogjuk használni (találkahely, triumfalista ünnepség, szoborrongálás vagy egyszerű helyrajzi számítás), még nem tudható. Egy biztos: az országimázs központ figyelmébe ajánlom augusztus 22-i tapasztalatom, Tihanyban, a Borsos-kiállításon.
Éppen megyünk befelé a kiállításra, mely anyagának nagy részét könyvben, egy gyönyörű kiadványban (vajon egy szobor árából miért nem telt egy új, keresett kiadásra?), amikor egy kis mitugrász idegenvezető jön kifelé az előtérből, hogy ő a csoportját ide be nem hozza, ennek a rajzolónak(!!) a kiállítására, mert nekik Kecskemétre kell sietniük. A jegyeladó hölgy jegyezte meg, hogy az idegenvezető úr nem tudta, Borsos Miklós kicsoda.

Én, a magam randa módján meg is jegyeztem, hogy kár is lenne ide beterelni őket, hiszen csak ártana nekik - a fütyülős barack nagyobb vonzerő. A kis dupla-mínuszos (bicepsz- és agyméret) idegenvezető kikérte magának megjegyzésem. Mondtam is magamnak,hogy én itt nem sokáig lennék alkalmazásban, mert még egy ilyen ürge és indulhat az urológia-szakrendelés Tihanyban.
Amikor a cinikus, de szellemes "Bumeráng" műsort hallgattam a Sláger Rádióban, menet közben, túlzásnak tartottam a válaszokat. Most már nem. Lényegesen kevesebb szobrot kellett volna emelnünk, lényegesen kevesebb petárdát kilőnünk és több, hasonló idegenvezetőt fellőnünk a Holdra, hogy országimázsról szó lehessen. Valaki ebben az országban alapvető tévedésben van. A tévedés abban áll, hogy a vendég ...-t kell ki......nunk, és nem értékeinket bemutatnunk.
Persze, erre, mondjuk egy angolszász csoport esetén nagyobb reményünk lett volna, ha Henry Moore-ra reflektál az ajtóban az idegenvezető, ez az idegenvezető. A többiekre természetesen mindez nem vonatkozik....(?), hiszen nyilván mindezt nálam sokkal jobban tudják. Hogy voltak-e Tihanyban? Hát, elég hullámos volt a víz.

- DI -