CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ünnepeljünk együtt!

Ünnepeljünk együtt!
Felhívás Sopron általános- és középiskoláihoz



1999. szeptember 8-a méltó megünneplésére készülünk a KÉSZ Soproni Szervezete és a Széchenyi István Városi Könyvtár közös szervezésében, az általános- és középiskolák bevonásával.
Sopronban háromszorosan kiemelt jelentőségű ez a nap.
  • Elsősorban Kisboldogasszony - Szűz Mária születése napja - keresztény körökben.
  • Másodsorban az ágfalvi csata emléknapja városunkban: 1921-ben ezen a napon halt hősi halált Machatschek Gyula erdőmérnök- és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató a második ágfalvi ütközetben.
  • Harmadsorban az UNESCO Alfabetizációs Világnapja 1976-tól, amiről Magyarországon először a Magyar Olvasástársaság emlékezett meg 1996-ban.



Városunkban jelképesen a kurucdombi Szent István szoborcsoport foglalja össze mindhármat: államalapító Szent István királyunk - aki az írásbeliséget intézményesítette hazánkban, és felajánlotta a Szent Koronát Szűz Máriának - védelmezően karolja át az ágfalvi csata hőseit. Államalapításunk millenniumi évében ezen a napon erre próbáljuk felhívni a figyelmet.

  • Az általános iskolás gyerekeket erre szeretnénk felkészíteni a nyári szünetben, ehhez kérjük szüleik, pedagógusaik bíztatását, támogatását. A felkészítés helyszíne a Kurucdombi Fiókkönyvtár, július első három hetében (július 5-től 23-ig) hétfőtől péntekig 9 órától délig. Innen látogatunk el azokra a helyszínekre, amelyek az írásbeliséghez, az ágfalvi csatához és ennek folyományaként az 1921. évi népszavazáshoz, valamint a biblikus, liturgikus és népi Mária-tisztelethez kapcsolódnak. A gyerekeket arra ösztönözzük, hogy ne csak résztvevői és befogadói legyenek az élményeknek, ismereteknek, hanem próbálják magukban feldolgozni, tudás- és élményanyagukba beépíteni, sőt kifejezni, másoknak továbbadni mindazt, aminek cselekvő részeseivé váltak. Már most várjuk azok jelentkezését személyesen, írásban vagy telefonon a Kurucdombi Fiókkönyvtárban, akik szívesen tartanak velünk. A fiókkönyvtár hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken délelőtt fél tíztől fél tizenkettőig, délután fél kettőtől fél hatig tart nyitva, címe: Rozália út 3., telefonszáma 335-672.

  • A középiskolások számára irodalmi pályázat kiírását tervezzük, amelynek feltételeit minden oktatási intézménybe eljuttatjuk még a tanév vége előtt.

Szeptember 8-át megpróbáljuk emlékezetessé tenni, ehhez az egyetemi ifjúságot is szeretnénk megnyerni.
Ünnepi szentmisével kezdjük a napot a Szent István templomban, utána koszorút helyezünk el a templom előtti szoborcsoportnál. A városi ünnepség a Magyar Olvasástársaság országos ünnepségsorozatának része lesz, amelyen részt vesz Dr. Bartos Éva, a Magyar Olvasástársaság elnökségi tagja. Ekkor kerül sor a gyerekek munkáinak, önkifejezési törekvéseinek, valamint a középiskolások pályamunkáinak értékelésére és a legjobban sikerült alkotások bemutatására.

- Kelemen Endréné könyvtáros, a KÉSZ Soproni Csoportjának vezetőségi tagja -



1999. május 19., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület