CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. május 19., szerda 00:00


Ünnepeljünk együtt!

Felhívás Sopron általános- és középiskoláihoz

Ünnepeljünk együtt!
Felhívás Sopron általános- és középiskoláihoz



1999. szeptember 8-a méltó megünneplésére készülünk a KÉSZ Soproni Szervezete és a Széchenyi István Városi Könyvtár közös szervezésében, az általános- és középiskolák bevonásával.
Sopronban háromszorosan kiemelt jelentőségű ez a nap.
  • Elsősorban Kisboldogasszony - Szűz Mária születése napja - keresztény körökben.
  • Másodsorban az ágfalvi csata emléknapja városunkban: 1921-ben ezen a napon halt hősi halált Machatschek Gyula erdőmérnök- és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató a második ágfalvi ütközetben.
  • Harmadsorban az UNESCO Alfabetizációs Világnapja 1976-tól, amiről Magyarországon először a Magyar Olvasástársaság emlékezett meg 1996-ban.



Városunkban jelképesen a kurucdombi Szent István szoborcsoport foglalja össze mindhármat: államalapító Szent István királyunk - aki az írásbeliséget intézményesítette hazánkban, és felajánlotta a Szent Koronát Szűz Máriának - védelmezően karolja át az ágfalvi csata hőseit. Államalapításunk millenniumi évében ezen a napon erre próbáljuk felhívni a figyelmet.

  • Az általános iskolás gyerekeket erre szeretnénk felkészíteni a nyári szünetben, ehhez kérjük szüleik, pedagógusaik bíztatását, támogatását. A felkészítés helyszíne a Kurucdombi Fiókkönyvtár, július első három hetében (július 5-től 23-ig) hétfőtől péntekig 9 órától délig. Innen látogatunk el azokra a helyszínekre, amelyek az írásbeliséghez, az ágfalvi csatához és ennek folyományaként az 1921. évi népszavazáshoz, valamint a biblikus, liturgikus és népi Mária-tisztelethez kapcsolódnak. A gyerekeket arra ösztönözzük, hogy ne csak résztvevői és befogadói legyenek az élményeknek, ismereteknek, hanem próbálják magukban feldolgozni, tudás- és élményanyagukba beépíteni, sőt kifejezni, másoknak továbbadni mindazt, aminek cselekvő részeseivé váltak. Már most várjuk azok jelentkezését személyesen, írásban vagy telefonon a Kurucdombi Fiókkönyvtárban, akik szívesen tartanak velünk. A fiókkönyvtár hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken délelőtt fél tíztől fél tizenkettőig, délután fél kettőtől fél hatig tart nyitva, címe: Rozália út 3., telefonszáma 335-672.

  • A középiskolások számára irodalmi pályázat kiírását tervezzük, amelynek feltételeit minden oktatási intézménybe eljuttatjuk még a tanév vége előtt.

Szeptember 8-át megpróbáljuk emlékezetessé tenni, ehhez az egyetemi ifjúságot is szeretnénk megnyerni.
Ünnepi szentmisével kezdjük a napot a Szent István templomban, utána koszorút helyezünk el a templom előtti szoborcsoportnál. A városi ünnepség a Magyar Olvasástársaság országos ünnepségsorozatának része lesz, amelyen részt vesz Dr. Bartos Éva, a Magyar Olvasástársaság elnökségi tagja. Ekkor kerül sor a gyerekek munkáinak, önkifejezési törekvéseinek, valamint a középiskolások pályamunkáinak értékelésére és a legjobban sikerült alkotások bemutatására.

- Kelemen Endréné könyvtáros, a KÉSZ Soproni Csoportjának vezetőségi tagja -