CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

... az a hely, ahol kiállítani ismertséget, elismertséget és rangot jelent

... az a hely, ahol kiállítani ismertséget, elismertséget és rangot jelent
Fejér Zoltán kiállítása a soproni Festőteremben

A soproni Festőteremben Fejér Zoltán kiállítását Salamon Nándor művészettörténész nyitotta meg.


Horváth Zoltánné a Pro Kultúra Kht. igazgatója, Dr. Gimesi Szabolcs polgármester, Fejér Zoltán festőművész, Salamon Nándor művészettörténész

Fejér Zoltán 1961 óta él Sopronban. Azokkal a fiatal, stúdiumaikat éppen befejező, művészi vágyaktól feszülő alkotókkal együtt sodorta a városba az állásosztó rendszer gépezete, akik álmainak eszköze a vászon, az ecset, a festék, az agyag, bronz, és akiknek szerepvállalása évtizedekre meghatározó erővel bírt a soproni képzőművészeti életre.


Fejér Zoltán a hansági, a rábaközi táj színét, zamatát, hangulatát hozta magával, amelyek a - szín- és formatanulmányokat folytató festő - műveiben átstrukturáltan, sajátos képi megfogalmazásban, a század művészeti eredményeire figyelemmel az eredetiség jegyeit hordozzák.
Amikor - saját önéletrajzi vallomása szerint - friss diplomával a zsebében lódenkabátját a soproni Károlymagaslatra akasztotta és szertenézett a tájon, a hunyorogva kéklő Fertő tó, a szelíden hullámzó dombok, a levélhullásra készülő erdők és a lejtőn katonás rendben álló szőlősorok mély benyomást tettek rá. Ennek maradandó voltát bizonyítják azok a soproni képei, amelyek mély gondolati összefüggésükben - gondosan felépített szimbólumrendszerükben - folytatásai a rábaközi hangulatot idézőknek.

Fejér Zoltán poncichter-csendéletei, a kiszolgált, szerepüket vesztett tárgyak és az élet örökkévalóságát jelképező virágok, madarak kerékvetők és kapuk keretébe helyezésével mélyen átható összefüggések, lelki folytonosságok törvényszerű létezéséről vall.
A soproni képeken az utcák, épületrészletek, oszlopok, kapuk részletekben rejtőzködő - lassan eltűnőfélben levő - hagyománya és továbbélő szellemisége egyidejűleg van jelen.
Mint ahogy a metaforáknak, asszociációknak, jelképeknek többrétegű és egyidejű használata, amelyek a kialakult konvenciókat mellőzve - néhol szürrealista, néhol szimbolizmusra jellemző vonásokkal -, maguk alkotta stílusjegyeket hordoznak.
Fejér Zoltán színeit a képi metaforavilág fénnyel telített, vibráló tereinek áttetsző mezőit a finom átmenetek megteremtésére használja. Jelképrendszerével együtt, kontrasztoktól mentes színvilágával az időtlenséget ragadja meg, amelyet megfesteni és megérteni egyaránt csak átéléssel lehet.
A nemrég hatvanadik évét töltött művész számára a Festőterembeli kiállítás emlékezés és főhajtás, amint azt dr. Gimesi Szabolcs, Sopron város polgármestere köszöntő beszédében elmondta: a Festőterem az a hely, ahol kiállítani ismertséget, elismertséget és rangot jelent. Fejér Zoltán művészi pályája példája annak, hogy Sopronnak milyen megtartó és művészetformáló ereje van, ahogyan egy tehetség és egy csodálatos környezet egymásra hat. A művész alkotni vágyását ez a város stimulálta, és hálásak lehetünk azért, hogy így láthatjuk a szeretett várost Fejér Zoltán szemével.
A dr. Pogány Gábor művészettörténész rendezte kiállítás október 15-ig, naponta 10-18 óra között látogatható.

szöveg és fotó Tóth Éva



2000. szeptember 24., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület