CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. szeptember 24., vasárnap 00:00


... az a hely, ahol kiállítani ismertséget, elismertséget és rangot jelent

Fejér Zoltán kiállítása a soproni Festőteremben

... az a hely, ahol kiállítani ismertséget, elismertséget és rangot jelent
Fejér Zoltán kiállítása a soproni Festőteremben

A soproni Festőteremben Fejér Zoltán kiállítását Salamon Nándor művészettörténész nyitotta meg.


Horváth Zoltánné a Pro Kultúra Kht. igazgatója, Dr. Gimesi Szabolcs polgármester, Fejér Zoltán festőművész, Salamon Nándor művészettörténész

Fejér Zoltán 1961 óta él Sopronban. Azokkal a fiatal, stúdiumaikat éppen befejező, művészi vágyaktól feszülő alkotókkal együtt sodorta a városba az állásosztó rendszer gépezete, akik álmainak eszköze a vászon, az ecset, a festék, az agyag, bronz, és akiknek szerepvállalása évtizedekre meghatározó erővel bírt a soproni képzőművészeti életre.


Fejér Zoltán a hansági, a rábaközi táj színét, zamatát, hangulatát hozta magával, amelyek a - szín- és formatanulmányokat folytató festő - műveiben átstrukturáltan, sajátos képi megfogalmazásban, a század művészeti eredményeire figyelemmel az eredetiség jegyeit hordozzák.
Amikor - saját önéletrajzi vallomása szerint - friss diplomával a zsebében lódenkabátját a soproni Károlymagaslatra akasztotta és szertenézett a tájon, a hunyorogva kéklő Fertő tó, a szelíden hullámzó dombok, a levélhullásra készülő erdők és a lejtőn katonás rendben álló szőlősorok mély benyomást tettek rá. Ennek maradandó voltát bizonyítják azok a soproni képei, amelyek mély gondolati összefüggésükben - gondosan felépített szimbólumrendszerükben - folytatásai a rábaközi hangulatot idézőknek.

Fejér Zoltán poncichter-csendéletei, a kiszolgált, szerepüket vesztett tárgyak és az élet örökkévalóságát jelképező virágok, madarak kerékvetők és kapuk keretébe helyezésével mélyen átható összefüggések, lelki folytonosságok törvényszerű létezéséről vall.
A soproni képeken az utcák, épületrészletek, oszlopok, kapuk részletekben rejtőzködő - lassan eltűnőfélben levő - hagyománya és továbbélő szellemisége egyidejűleg van jelen.
Mint ahogy a metaforáknak, asszociációknak, jelképeknek többrétegű és egyidejű használata, amelyek a kialakult konvenciókat mellőzve - néhol szürrealista, néhol szimbolizmusra jellemző vonásokkal -, maguk alkotta stílusjegyeket hordoznak.
Fejér Zoltán színeit a képi metaforavilág fénnyel telített, vibráló tereinek áttetsző mezőit a finom átmenetek megteremtésére használja. Jelképrendszerével együtt, kontrasztoktól mentes színvilágával az időtlenséget ragadja meg, amelyet megfesteni és megérteni egyaránt csak átéléssel lehet.
A nemrég hatvanadik évét töltött művész számára a Festőterembeli kiállítás emlékezés és főhajtás, amint azt dr. Gimesi Szabolcs, Sopron város polgármestere köszöntő beszédében elmondta: a Festőterem az a hely, ahol kiállítani ismertséget, elismertséget és rangot jelent. Fejér Zoltán művészi pályája példája annak, hogy Sopronnak milyen megtartó és művészetformáló ereje van, ahogyan egy tehetség és egy csodálatos környezet egymásra hat. A művész alkotni vágyását ez a város stimulálta, és hálásak lehetünk azért, hogy így láthatjuk a szeretett várost Fejér Zoltán szemével.
A dr. Pogány Gábor művészettörténész rendezte kiállítás október 15-ig, naponta 10-18 óra között látogatható.

szöveg és fotó Tóth Éva