CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Non numero horas nisi serenas

Non numero horas nisi serenas
Az iskolaév kezdetére

Illusztráció: Reich Károly rajza a Corvina egy német nyelvű kiadványából

Pár évtizeddel ezelőtt bizonyára nem okozott volna gondot a régi toronyórák latin nyelvű feliratának magyarra fordítása. Ahogyan ezt az alapvető műveltséget nekem sem sikerült megszereznem, most, mint közös, újra felfedezett kincset osztom meg veletek, szerencsétlen iskolaév-kezdők.
A mondás azt jelenti, hogy "csak a kellemes órákat számolom". "Akkor a következő tíz hónap is kimarad az életemből" - mondják erre sokan. Őket szeretném kicsit vigasztalni, amikor utalok a Czigány György-féle műsor címére, mely a fenti latin mondás egy variáns fordítása: "Csak a derű óráit számolom".


Honnan jutott az egész az eszembe? A nyár elszállt, pedig mintha ma lett volna, hogy a belvárosi Orsolya tér kockáit felvonalazták, hogy az évzárón az osztályok "elvágólag" álljanak. Nem tudom, most milyen idő lesz. Valószínű, hogy sütni fog a nap, dög meleg lesz, páran ájuldozni fognak a mindig kibírhatatlan buzdító beszédek és műsorszámok között, és közben az Orsolyita Templom tornyának árnyéka, mint a napóra mutatója, körbejár a téren. Boldog lesz, akire rámutat, mert az egy kicsit hűsöl, a többi meg izzad.
Erről jutott eszembe, hogy ebben a tanévben is lesznek napfényes és árnyékos órák. A valóságban is, de átvitt értelemben is!
Saját életét rövidíti, aki a napfényes órákat nem számolja, meghosszabbítja, de meg is keseríti, aki gyermekkorából az árnyékos órákra emlékszik csak, a ború, a kellemetlen percek emlékeit rögzíti. Alkati sajátság is, de idővel megmerevedik a dolog, felnőttként is "szemléletet kölcsönöz" a torony felirata. Irányt is jelent, ahová fel lehet, de nem muszáj felnézni.
Mi, felnőttek, pedig igazán hagyhatnánk néhánnyal több pillanatot, hadd sütkérezzen a diák. Később mindig lesz valami vagy valaki, aki eltakarja előle a napot. De legalább keresse a derű óráit, mert a vidámság mások életét is megédesíti. Tehet-e ember ennél többet?
- DI -



2000. augusztus 24., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület