CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. augusztus 24., csütörtök 00:00


Non numero horas nisi serenas

Az iskolaév kezdetére

Non numero horas nisi serenas
Az iskolaév kezdetére

Illusztráció: Reich Károly rajza a Corvina egy német nyelvű kiadványából

Pár évtizeddel ezelőtt bizonyára nem okozott volna gondot a régi toronyórák latin nyelvű feliratának magyarra fordítása. Ahogyan ezt az alapvető műveltséget nekem sem sikerült megszereznem, most, mint közös, újra felfedezett kincset osztom meg veletek, szerencsétlen iskolaév-kezdők.
A mondás azt jelenti, hogy "csak a kellemes órákat számolom". "Akkor a következő tíz hónap is kimarad az életemből" - mondják erre sokan. Őket szeretném kicsit vigasztalni, amikor utalok a Czigány György-féle műsor címére, mely a fenti latin mondás egy variáns fordítása: "Csak a derű óráit számolom".


Honnan jutott az egész az eszembe? A nyár elszállt, pedig mintha ma lett volna, hogy a belvárosi Orsolya tér kockáit felvonalazták, hogy az évzárón az osztályok "elvágólag" álljanak. Nem tudom, most milyen idő lesz. Valószínű, hogy sütni fog a nap, dög meleg lesz, páran ájuldozni fognak a mindig kibírhatatlan buzdító beszédek és műsorszámok között, és közben az Orsolyita Templom tornyának árnyéka, mint a napóra mutatója, körbejár a téren. Boldog lesz, akire rámutat, mert az egy kicsit hűsöl, a többi meg izzad.
Erről jutott eszembe, hogy ebben a tanévben is lesznek napfényes és árnyékos órák. A valóságban is, de átvitt értelemben is!
Saját életét rövidíti, aki a napfényes órákat nem számolja, meghosszabbítja, de meg is keseríti, aki gyermekkorából az árnyékos órákra emlékszik csak, a ború, a kellemetlen percek emlékeit rögzíti. Alkati sajátság is, de idővel megmerevedik a dolog, felnőttként is "szemléletet kölcsönöz" a torony felirata. Irányt is jelent, ahová fel lehet, de nem muszáj felnézni.
Mi, felnőttek, pedig igazán hagyhatnánk néhánnyal több pillanatot, hadd sütkérezzen a diák. Később mindig lesz valami vagy valaki, aki eltakarja előle a napot. De legalább keresse a derű óráit, mert a vidámság mások életét is megédesíti. Tehet-e ember ennél többet?
- DI -