CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

... az igazság birtokosa és elszenvedője...

... az igazság birtokosa és elszenvedője...
Honnan van, mivé lett?


Már az újságolvasók is tudnak róla: az egészségügynek (fekvőbeteg-ellátásnak) szétosztott alig több, mint két és fél milliárd forintról ellentétes megnevezések és még ellentétetesebb felhasználási szándékok jelentek meg a médiában.
Kulturált módon nyilatkozott a miniszter, aki többletbevételről és a beteggel foglalkozók bérbeli juttatásáról beszélt, és határozott hangon, de nem mutogatva nyilatkoztak a kórházigazgatók, akik a tavalyi évi működési fedezet elvonásáról és annak töredékes visszajuttatásáról, a tartozások törlesztéséről mondtak véleményeket. A pénzre nincs ráírva, hova szánták, az azonban ellenőrizhető, hogy mire költötték. Az éppen sztrájkolni akaró "középkáderek" elé ezt az ellenőrzési lehetőséget tárta a Soproni Erzsébet Kórház igazgatója is.
Nem mintha ez a látvány csökkentené a nővérek és beteghordók zsebének ürességét és a képzelethez hasonló feszességűre tömné az orvosokét. Egy ország egészségesebbik fele (van ilyen?) a vasutassztrájk idején nem igen törődik ennyi pénzzel. Nálunk egy ember is tud ennyit büntetlenül sikkasztani. Valaki azonban - úgy gondolom - nem tudja, miről beszélt.


A legszerényebb kérdések, melyek felmerülnek az olvasóban, a következők. Miért provokál a miniszter, miért akarja egymásnak ugratni az orvos-igazgatókat és a középkádereket? Esetleg nem tudja, miről beszél és mások "húzták csőbe?" Hogyan juthat el egy egészségügy odáig, hogy a megőszült főorvos megkérdezi a fiskálist, hogy kezelheti-e tovább a beteget, mert már "túl sokba került", vehet-e fel beteget, mert "túllépte a keretet". S a fiskális válaszol: először megnézi, hogy valósak-e a kiadások, és ha a főorvos és osztálya nem "akarta átverni őt", akkor majd finanszíroz. Addig pedig a kórházban gyűlnek a kifizetetlen számlák, és már egyáltalán nem az a kérdés, hogy lesz-e fizetésemelés, hiszen, ha nem lesz áram, nem lesz gyógyszer, akkor igazán költői a kérdés, hanem az, hogy lesz-e kórház, lesz-e benne beteg és lesz-e kinek fizetést emelni? Hol van annak az ágazatnak a finanszírozása, ahol a vizeletes edényt egymás kezéből kapkodják a betegek és sk. elöblítve használják folyamatosan?
Hol van a teljesítményarányos finanszírozás ott, ahol a létminimumot alulról súroló nővérek elé a tíz-húszszoros jövedelmével rendelkező nyugatot állítják, amikor az erkölcsi tartást a talpuk alól duplán kihúzott (szocializmus és vadkapitalizmus) alap nélkül szeretnék elérni. Csinálták negyven éven keresztül, de legalább egyenlő szegénységben, lehetőség nélkül, most már betelt a pohár (igen, ez is, az is). "Tud úszni?"- kérdezte Hofi nem is olyan régen. "És ha megfizetem?"
Egy dologról hallgat mindenki: ilyen információk után (és amit jószomszédsági alapon még beszerez) a beteg milyen sansszal, milyen lelkiállapotban megy be a kórházba? Mert a forintok, fillérek és erkölcsi megfontolások végén - mellékesen - ott lóg "a beteg" is, akiért az egészet kitalálták. Akinek az átkosban semmivé lett fillérei után újra kell építenie a saját ellátását, szigorúan hoci-nesze alapon.


- DI -



2000. február 02., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület