CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mennyivel is vagyunk lemaradva?

Mennyivel is vagyunk lemaradva?
Renoválják a Domonkos Templomot

Talán két-három éve annak - ha jól emlékszem -, hogy a világsajtó hírt adott arról, hogy valami őrült, akit zseninek kiáltottak ki, a Reichstag épületét bebugyolálta, s rajta a fényes óriás-lepedőt össze is kötözte. Mással sem volt tele a média, mint a tény méltatásával, elemzésével, megfontolásokkal. Új kor küszöbéről, a művészet sajátos és újabb térhódításáról, szimbólumokról beszéltek, miközben a szél bele-belekapott az óriás-bugyorba, s csattogva keresett új utat magának. Azóta megismételte másutt is a "művész" a produkciót. Sokba került, (ezért) nagy felhajtást kapott.
Csodálattal néztem a soproni Domonkos Templom körül júliusban emelkedő állványerdőt, mely először csak a tetőt, majd rövid időn belül a tornyokat, azok tetejét is elérte. Kicsit irigykedtem az építőkre, akik fantasztikus ügyességgel, gyorsasággal és biztonsággal húzták fel naponta az újabb emeleteket, miközben bizony nem egy "eredménytelen" szélroham kísérte az akciót. Aztán elérték a legmagasabb pontokat és az állványerdő köré egy nagyon is praktikus, fehér védőháló került, feszesen rögzítve, az arra járók biztonságát garantálva. Néhány ismerősöm már a fényképezés nagy lehetőségéről álmodik. Én félnék a magasban. Irigyük leszek, ha sikerül nekik, (s koldulok tőlük képeket, mert ilyet sokáig nem lehet készíteni.)
S most ott áll az épület, mint egy fehér, dobozba takart ékszer. Legalább annyi esztétikai pluszt nyújt az arra járóknak, mint az emlékezetes lepedős kísérletek, s közben arra gondolok, hogy alatta valami átalakul, szebb lesz. Ha egyszer lekerül a borítás, mely most egységben tartja a látványt, alóla a megújult épület eredeti szépsége ragyog ránk.
Azon merengek, hogy változtatott-e a Reichstagon a bugyola, és arra gondolok, hány épületet kellene nagyon szorosan betakarni, hogy alatta valami egészen új kezdődjön. Nem bántó, nem csontvázszerű - mégegyszer mondom - esztétikailag többet jelent a soproni fehér takaró, mert egy megújulás kísérőjelensége, nem önmagáért van. Szolgál. S lehet-e több a művészet feladata, mint eltakarni, ami omladozó, ami nem szépséget áraszt, és szolgálni minden eszközzel, még ezzel a védőruhával is a megújulás folyamatát, mely majd egy új épület leleplezésével, egy érték állag-óvásával fejeződik be.
- DI -
Fotó:



2000. augusztus 11., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület