CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ha boszorkányok nincsenek is...

Ha boszorkányok nincsenek is...
"Démonok nemcsak a föld alatt laknak"

A Központi Bányászati Múzeum Templom utcai épületének pincéjében június 12-én délután 5 órakor nyílt meg egy kiállítás "Az bányákban lakó démonokrul" címmel. Mielőtt bárki kimondaná a szentenciát:"Démonok márpedig nincsenek", felsorolom a szó jelentéseit: ártó, rossz szellem, pusztító indulat, gonosz szenvedély, érzéki küllemű, hódító vagy annak látszani akaró hölgy. Van jelzői-melléknévi alakja, tehát jelzőként kísér(t)heti a legártatlanabb tartalmú, teljesen ellentétes szándékú megjelenést. Ezek után csak költői lehet a kérdés: vannak-e valóban démonok?

A megnyitón a szép számú meghívotton kívül jelen volt Bircher Erzsébet, a Múzeum igazgatónője mellett Gyurkovics Gábor, a kiállítás rendezője, Csíkszentmihályi Péter, aki a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének Belsőépítészeti Tanszékét képviselte.A megnyitó előtt az említett tanszék tanítványai részesültek díjazásban, akik a kiállításon látható bányarémeket szobor alakban megformázták: Szűcsy Róbert, Beke Mátyás,Buczkó Bence,Szász Boglárka, Baráth Gergely és Mészáros Ferenc.


A kiállítást Székhelyi József színművész nyitotta meg, aki az intellektus fényénél egy klasszikus tárcát olvasott fel a Múzeum udvarán, a gyönyörű napsütésben. A bevezető gondolat a démonok, rémek fogalmának aktualizálása volt, sziporkázó szójátékok sorozatán keresztül felsorolva mindazon rém-ségeket, melyek ma mindenkit elérhetnek.Jelen írás címe is ezen írásból származik csakúgy, mint a gondolat a művészetről, mint a démonok elleni eszköztár egyik eleméről, valamint a feminizált démon fogalomról. A megnyitó befejezésében pedig embert tanítva-fogalmazva tette közkinccsé a népszerű művész a gondolatot: a rémségek a türelem segítségével legyőzhetők, a törékeny szeretet sok démontól óvhat meg mindannyiunkat, de erre úgy kell vigyázni, mint a kiállított türelem-üvegekre.

A kiállításon magyar és külföldi (német, svéd és latinban fogalmazott klasszikus) művek idézetei láthatók, illusztrációk nagyítva és kasirozva. Türelemüvegek, többszintes kiképzéssel, manók és démonok klasszikus ábrázolásai.Külön érdekesség a pince egy részének fekete műanyagfóliával való letakarása és tagolása, mellyel a bánya hangulatát sikeresen idézik fel a látogatóban. Az itt elhelyezett "bányarém-alkotásokról inkább nem beszélnék: a fantázia szárnyalása sokszor túllép a legmerészebb bányász-elképzeléseken és sajnos néha eltávolodik a mondanivaló hordozásától is . Lehet, hogy az alkotóknak előbb kellett volna Székhelyi művész úr gondolatait a művészetről meghallgatni? De ne erősítsük az intolerancia világát, mert ez is a démonok műve! Örüljünk, ha szellemi-testi épségben ismét a felszínen lehetünk ebből a mesterséges és nagyon jól sikerült "Mundi subterranei"-ből, ebből a föld alatti világból.


- DI -
Foto:Pluzsik Tamás



1999. jĂşnius 12., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület