CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. jĂşnius 12., szombat 00:00


Ha boszorkányok nincsenek is...

"Démonok nemcsak a föld alatt laknak"

Ha boszorkányok nincsenek is...
"Démonok nemcsak a föld alatt laknak"

A Központi Bányászati Múzeum Templom utcai épületének pincéjében június 12-én délután 5 órakor nyílt meg egy kiállítás "Az bányákban lakó démonokrul" címmel. Mielőtt bárki kimondaná a szentenciát:"Démonok márpedig nincsenek", felsorolom a szó jelentéseit: ártó, rossz szellem, pusztító indulat, gonosz szenvedély, érzéki küllemű, hódító vagy annak látszani akaró hölgy. Van jelzői-melléknévi alakja, tehát jelzőként kísér(t)heti a legártatlanabb tartalmú, teljesen ellentétes szándékú megjelenést. Ezek után csak költői lehet a kérdés: vannak-e valóban démonok?

A megnyitón a szép számú meghívotton kívül jelen volt Bircher Erzsébet, a Múzeum igazgatónője mellett Gyurkovics Gábor, a kiállítás rendezője, Csíkszentmihályi Péter, aki a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének Belsőépítészeti Tanszékét képviselte.A megnyitó előtt az említett tanszék tanítványai részesültek díjazásban, akik a kiállításon látható bányarémeket szobor alakban megformázták: Szűcsy Róbert, Beke Mátyás,Buczkó Bence,Szász Boglárka, Baráth Gergely és Mészáros Ferenc.


A kiállítást Székhelyi József színművész nyitotta meg, aki az intellektus fényénél egy klasszikus tárcát olvasott fel a Múzeum udvarán, a gyönyörű napsütésben. A bevezető gondolat a démonok, rémek fogalmának aktualizálása volt, sziporkázó szójátékok sorozatán keresztül felsorolva mindazon rém-ségeket, melyek ma mindenkit elérhetnek.Jelen írás címe is ezen írásból származik csakúgy, mint a gondolat a művészetről, mint a démonok elleni eszköztár egyik eleméről, valamint a feminizált démon fogalomról. A megnyitó befejezésében pedig embert tanítva-fogalmazva tette közkinccsé a népszerű művész a gondolatot: a rémségek a türelem segítségével legyőzhetők, a törékeny szeretet sok démontól óvhat meg mindannyiunkat, de erre úgy kell vigyázni, mint a kiállított türelem-üvegekre.

A kiállításon magyar és külföldi (német, svéd és latinban fogalmazott klasszikus) művek idézetei láthatók, illusztrációk nagyítva és kasirozva. Türelemüvegek, többszintes kiképzéssel, manók és démonok klasszikus ábrázolásai.Külön érdekesség a pince egy részének fekete műanyagfóliával való letakarása és tagolása, mellyel a bánya hangulatát sikeresen idézik fel a látogatóban. Az itt elhelyezett "bányarém-alkotásokról inkább nem beszélnék: a fantázia szárnyalása sokszor túllép a legmerészebb bányász-elképzeléseken és sajnos néha eltávolodik a mondanivaló hordozásától is . Lehet, hogy az alkotóknak előbb kellett volna Székhelyi művész úr gondolatait a művészetről meghallgatni? De ne erősítsük az intolerancia világát, mert ez is a démonok műve! Örüljünk, ha szellemi-testi épségben ismét a felszínen lehetünk ebből a mesterséges és nagyon jól sikerült "Mundi subterranei"-ből, ebből a föld alatti világból.


- DI -
Foto:Pluzsik Tamás